Hulpdiensten doen samen rampenoefening in Heerenveen (video)

0

HEERENVEEN – Woensdagavond, 6 november 2019, 18.45 uur. Een groot busongeluk aan de Weinmakker in Heerenveen. 25 slachtoffers.

Gelukkig is dit niet werkelijkheid, maar is het in scene gezet. De brandweer, politieacademie, Meldkamer Noord Nederland, Arriva, Kijlstra Ambulancezorg en ziekenhuis Tjongerschans deden samen een rampenoefening.

Het scenario was een groot busongeluk met een lijnbus van Arriva. De hulpdiensten werden door de meldkamer opgeroepen en het ziekenhuis kon zich voorbereiden op een grote groep slachtoffers. Het doel van deze oefening was om te kijken of de vooraf gemaakte rampenopvangplannen van de verschillende organisaties in de praktijk ook werken. En daarnaast om de samenwerking tussen partijen te oefenen en, indien nodig, te verbeteren.

Dit soort rampenoefeningen zijn een belangrijk element in de voorbereiding op werkelijke rampen. Door te trainen en dit soort scenario’s blijvend met meerdere organisaties te oefenen, kun je ervaring opdoen en van elkaar leren.

Dieuwke van den Bosch, adviseur crisisbeheersing bij ziekenhuis Tjongerschans: “Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op rampen een crises zodat wij als ziekenhuis onder alle omstandigheden goede zorg kunnen leveren. Een essentieel onderdeel hiervan is de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten. Daarom ben ik blij dat we deze oefening met al deze partijen hebben kunnen organiseren.”

De eerste indruk van de betrokken hulporganisaties is dat de oefening goed is verlopen. Een uitgebreide evaluatie in de komende periode, zal leiden tot een nog beter voorbereide crisisorganisatie van alle betrokken organisaties en hulpdiensten. Daar hebben ook toekomstige patiënten en inwoners van Fryslân baat bij.

Foto’s en video: Dennis Stoelwinder

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend