Een multifocale bril: voor ver weg én dichtbij

Een multifocale bril: voor ver weg én dichtbij

0

INGEZONDEN – De een ziet de kleine lettertjes niet op het beeldscherm of in een boek, de ander heeft moeite om een nummerbord in de verte te lezen.

Maar wat als je problemen hebt met beide? In dat geval kun je constant van bril wisselen, maar dat is erg onhandig. Gelukkig is het mogelijk om over te stappen op een multifocale bril of contactlenzen! Daarmee kun je zowel veraf als dichtbij scherp zien.

Wat is een multifocale bril?

Een multi- of varifocale bril heeft andere glazen dan je normaal gewend bent. Je kunt er niet alleen ver weg of juist dichtbij goed mee zien. Deze twee uitersten worden bij elkaar gebracht en wel op de volgende manier: de brillenglazen zijn verdeeld in een leesgedeelte – onderaan – voor het lezen van de krant en kleine lettertjes in het algemeen en een gedeelte voor veraf – bovenaan – voor tv-kijken en oriëntatie op straat. Dat is nog niet alles: het gebied ertussen wordt de progressieve zone genoemd. Daar loopt het leesgedeelte langzaam over in het gedeelte voor ver weg. Op die manier is er geen abrupte overgang tussen de twee sterktes en kun je hetgeen dat zich op middellange afstand bevindt ook goed zien.

Laat varifocale glazen in je oude bril plaatsen (en bespaar geld)

Als je al een bril hebt met een montuur waar je erg blij mee bent, kun je daar ook een paar varifocale glazen in laten zetten. Daarmee bespaar je de aanschaf van een nieuwe of een extra (lees)bril en hoef je niet steeds te wisselen. Het is handig om eerst meer informatie in te winnen bij je opticien. Die kan je laten weten of het mogelijk is om nieuwe glazen in je oude bril te plaatsen (dit kan vrijwel altijd) en of het in jouw specifieke geval een goed idee is om je favoriete bril te laten aanpassen of dat je hem beter achter de hand kunt houden als extra.

Multifocale contactlenzen

Ben je al een lenzendrager of vind je dat een bril in de weg zit tijdens het sporten of klussen? Kies dan voor varifocale contactlenzen. Ze functioneren op eenzelfde soort manier als een bril, maar er zijn verschillen, ook tussen de lenzen. Soms wordt het leesgedeelte in het midden van de lens geplaatst en het gedeelte voor ver weg eromheen. Maar er zijn ook lenzen waarbij het precies omgekeerd is. Daarnaast is er nog een andere variant, die cirkelvormige ringen op de lens heeft voor de verschillende afstanden. Het resultaat is in alle gevallen hetzelfde: je ziet zowel dichtbij als veraf scherp. Er zijn zowel multifocale dag-, week- als maandlenzen en ze zijn verkrijgbaar als harde en zachte lens. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen op https://www.oogartsen.nl/oogartsen/contactlenzen/speciale_lenzen/bifocale_multifocale_lenzen/

Probeer het een weekje uit

Het kan zo zijn dat de ene varifocale lens beter bij je past dan de andere. Het is sowieso handig ze eerst een weekje uit te proberen, want in het begin moet je waarschijnlijk behoorlijk wennen aan het afwisselend gebruiken van het gedeelte voor ver weg en dichtbij. Dat kan zelfs tot duizeligheid leiden. Geef je ogen daarom even de tijd. Als de lenzen uiteindelijk niet bevallen, kun je altijd nog kiezen voor een van de andere opties. Of je nou voor lenzen kiest of voor een bril; het is altijd belangrijk om je ogen even te laten opmeten. Vooraf kun je alvast een testje online doen. Dat dient alleen ter indicatie en is geen vervanging van een normale oogmeting. Daarvoor moet je toch echt naar de specialist.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend