Een duurzaam huis financieren in Heerenveen

Een duurzaam huis financieren in Heerenveen

0

INGEZONDEN – Ongeveer 43% van de Nederlandse huiseigenaren, ook in Groot-Heerenveen, is niet van plan om binnen nu en vijf jaar hun woning te verduurzamen.

Dat is eigenlijk super zonde, want er zijn genoeg regelingen, subsidies én leningen die verduurzaming bevorderen. De meeste financieringsmogelijkheden worden aangeboden door de Rijksoverheid.

Investeringssubsidie duurzame energie

De overheid wil dat alle Nederlandse huishoudens in 2050 van het aardgas af zijn. Om mensen nu al te stimuleren om minder gas te gebruiken, is er een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Dit houdt in dat je een vergoeding kunt krijgen als je een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel óf pelletkachel aanschaft. De hoogte van de subsidie verschilt per apparaat. Deze subsidie is tot 31 december 2020 aan te vragen via de website van RVO.

Subsidie voor isolatiemaatregelen binnen een VvE

Helaas is de subsidiepot voor isolatie voor particulieren inmiddels leeg. Eigenaren binnen een VvE kunnen wel nog een beroep doen op subsidie voor isolatiemaatregelen. Woningeigenaren kunnen dan maximaal 20% van de isolatiekosten terugkrijgen. Het is wel noodzakelijk dat de gehele VvE meedoet. Daarnaast is het de bedoeling dat er minimaal twee isolatiemaatregelen worden doorgevoerd. Denk hierbij aan dak-, muur-, of vloerisolatie. De subsidie kan, voordat de werkzaamheden starten, tot 31 december 2019 aangevraagd worden. Daarnaast kan de VvE ook subsidie krijgen voor energieadvies én het opstellen van een duurzaam en meerjarig onderhoudsplan voor de hele VvE.

Extra hypotheekruimte

Bij sommige hypotheekverstrekkers is het mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Men kan dan tot maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Hiermee kunnen eigenaren bijvoorbeeld investeren in zonnepanelen of in isolatie. Dit leidt dan weer tot een hoger energielabel, dus een waardevermeerdering van de woning. Daarnaast wordt de energierekening een stuk lager, wat weer zorgt voor een verlaging van de vaste lasten. De bank controleert of de eigenaar het bedrag daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Dit doen zij door te vragen naar facturen en bonnetjes. Bewaar deze dus goed.

De Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds

Eigenaren die niet genoeg geld hebben om duurzame investeringen te doen, kunnen een beroep doen op de Energiebespaarlening. Eigenaren kunnen een bedrag lenen van minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-. Dit bedrag lenen zij tegen een aantrekkelijke rente en een vaste looptijd. Met dit geld mogen zij investeren in energiebesparende maatregelen zoals gevelisolatie, spouwmuurisolatie of het aanbrengen van een hoogrendementsketel Voor zonnepanelen geldt wel dat 75% van het leenbedrag mag worden besteed aan zonnepanelen. Van de overige 25% moeten andere energiebesparende maatregelen worden gefinancierd. Voor eigenaren die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen, is een andere lening dan wellicht aantrekkelijker. Door te zoeken op: wat kan ik lenen, vinden zij vast een beter alternatief. Bijvoorbeeld een persoonlijke lening bij de bank.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend