Herstel uitkijktoren ‘De Belvédère’ en bomenlaan Tjaarda’s Bos in Oranjewoud

Herstel uitkijktoren ‘De Belvédère’ en bomenlaan Tjaarda’s Bos in Oranjewoud

0

ORANJEWOUD – Op 30 september jongstleden is gestart met het opknappen van het prominente uitkijkpunt ‘De Belvedère’.

Deze 30 meter hoge uitkijktoren werd bijna honderd jaar geleden gebouwd op de ‘Berg van Brongergea’ in het Tjaarda’s bos. Na het beklimmen van het buitengewone trappenstelsel van deze uitkijktoren, heb je vanaf het uitzichtplateau een uitgestrekt en prachtig uitzicht over landgoed Oranjewoud en de wijde omgeving: tot aan Leeuwarden toe! Om in de toekomst van dit uitzicht te kunnen blijven genieten, is gestart met het renoveren van de betonconstructie van dit rijksmonument. Het initiatief is genomen door de Stichting Belvedèretoren Oranjewoud en wordt gesubsidieerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Aansluitend zal Staatsbosbeheer aankomend plantseizoen de kenmerkende bomenlaan in Tjaarda’s bos herstellen omdat deze deels in verval is geraakt: sommige bomen zijn dood gegaan en andere vernield. Door nieuwe bomen in te planten ontstaat uiteindelijk weer het gewenste en kenmerkende beeld van een bomenlaanstructuur.

Daarnaast liggen er plannen om in de toekomst de ‘Berg van Brongergea’ zelf, waarop te uitkijktoren staat, te herstellen. De berg heeft veel te lijden van erosie.

Vanwege de werkzaamheden aan het beton is de toren gedurende oktober enkele weken voor het publiek afgesloten.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend