Van de bierbuik naar de wijnheupen

0

INGEZONDEN – Waar het woord bierbuik vandaan komt, hoef je eigenlijk niemand uit te leggen. Nou vooruit. We leggen het nog een keer uit en vragen ons meteen af of er ook een wijnbuik bestaat.

In bier zitten calorieën. Drink je daar veel van, dan kom je kilo’s aan. Aangezien mannen er veel van kunnen drinken, zijn vooral zij het die daarvan een buik krijgen. Vrouwen stukken minder. De bierbuik wordt daarom aan mannen toegeschreven.

Flinke kont van teveel alcoholgebruik

Natuurlijk kunnen vrouwen ook aankomen van alcoholgebruik. Zij krijgen dan veelal geen buik, maar flinke heupen of een flinke kont. Ze zijn nu eenmaal anders gebouwd en het vet zet zich elders weg dan op de buik.

Even wat cijfers. Een gram zuivere alcohol levert je 7 Kcal op. Een glas alcohol bevat zo’n 10 gram van het goedje en dat is goed voor 70 Kcal. Dan kun je zelf uitrekenen wat je tijdens een avondje stappen wegwerkt. Of wat je op het werk, met je laptoptas nog in de aanslag, op vrijdagmiddag tijdens de vrijmibo drinkt.

In wijn zitten ook calorieën

Waarom zou er dan ook geen wijnbuik bestaan? Dan komen we weer terug bij het man-vrouw verhaal. Omdat vrouwen vaker wijn drinken dan bier, vormt zich geen buik, maar meer kilo’s op andere plekken van het lichaam. Maar zeker bevat wijn ook veel calorieën. Een glas rode wijn (10cl) bevat ongeveer 70Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Je drinkt het over het algemeen wel minder snel weg dan een glas bier.

Overigens zijn cocktails en mixdrankjes nog grotere dikmakers omdat er veel suiker in zit. Ook likeur hoort in dit rijtje thuis.

Indirecte lege calorieën, wat zijn dat?

Vergis je niet als er over lege calorieën wordt gesproken in verband met alcohol. Ze leveren je lichaam energie en brandstof, maar hebben geen voedingswaarde. De lege calorieën uit alcohol komen boven op de normale voeding. Je lijf voelt dat als overschot en gaat opslaan. Dat doet ze als vet. Associeer het dus niet met ‘leeg’ als dat het niets zou doen. Ze werken op een indirecte manier.

Drink je regelmatig alcohol, en is je wijnkoelkast best snel leeg, pas dan op. Veelal wordt er namelijk ook meer gegeten als je alcohol drinkt. Vaak niet al te beste voeding zoals snacks en chips. Bij meer alcohol gaat de rem er wat af. Niet erg, maar ook vaak qua eten. En dat kan leiden tot nog meer inname van calorieën.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend