Statenfractie GroenLinks stelt vragen over overtredingen op bedrijventerrein Haskerveen

Statenfractie GroenLinks stelt vragen over overtredingen op bedrijventerrein Haskerveen

1

HEERENVEEN – De Statenfractie van GroenLinks stelt vragen over wat er nu precies op bedrijventerrein Haskerveen in Heerenveen gaande is.

Daar zitten onder andere afvalbedrijf Omrin en metaalbedrijf De Horne. Dat laatste bedrijf is al sinds augustus in het nieuws omdat daar hoge concentraties van verschillende stoffen zijn vrijgekomen. Stofdeeltjes met zware metalen waren overgewaaid naar het terrein van Omrin, naast de metaalhandel.

GroenLinks stelt dat de communicatie tussen de Provincie, Wetterskip Fryslân, de FUMO, GGD, Omrin en de gemeente Heerenveen ernstig tekort hebben geschoten. Zo was gemeente Heerenveen niet op de hoogte van de hoge cadmiumconcentraties in het afvalwater. De slechte communicatie zou een structureel probleem zijn, daarom wil de fractie nu weten welke maatregelen er genomen worden.

Volgens Omrin en het waterschap zou De Horne verantwoordelijk zijn voor overtredingen, vervuiling en stofwolken. Maar volgens de FUMO is dat nog niet helemaal zeker, hoewel wel duidelijk is dat De Horne verschillende overtredingen heeft begaan. Daarom wil GroenLinks nu uitsluitsel.

Medewerkers

Ook wil GroenLinks weten of de gezondheid van de medewerkers van De Horne gevaar heeft gelopen door hoge loodconcentraties in stofwolken. Dat werd eind september bekend, maar volgens de GGD zouden er geen risico’s zijn voor de gezondheid van mensen in de buurt. Volgens een onderzoek van bureau Witteveen en Bos is het aannemelijk dat die bij De Horne vandaan komen.

Als laatste wil de partij ook weten of er extra toezicht komt bij Omrin, of dat alleen De Horne kan rekenen op strengere controle.

1 reactie

  1. Peter Bokma op

    Laat Groen Links zich maar eens druk maken over de formule 1 te Zandvoort. Een stevige aanslag op het milieu. Maar daar horen we Groen Links niet over. Immers poen, pecunia, geld ofwel veronderstelde economische belangen belangrijker dan het milieu. Over de Horne en Omrin: Als daar net zo door G.L. mee wordt omgegaan als genoemde formule 1: Omrin heeft een aandeelhouders met invloed, welke bij mijn weten de Horne niet in die mate heeft. 1 x raden wie er straks het kind van de rekening wordt……..

X
X

Deel dit met een vriend