Veel vuil rond afvalcontainers in Heerenveen

Veel vuil rond afvalcontainers in Heerenveen

3

HEERENVEEN – Omrin heeft eerder dit jaar rond veel ondergrondse containers een tapijtje met kunstgras en bloemen aangelegd.

Doel van de bloemetjes was dumping van afval tegen te gaan. Nu blijkt dat het tapijtje met bloemetjes dit niet tegen gaat. Er wordt steeds meer rommel gedumpt rond de containers in de openbare ruimte. Zo ook bij de Munt. Hier lag dinsdagochtend ongeveer een aanhangwagen vol vuilnis rond de ondergrondse containers. Dit tot grote ergernis van de flatbewoners. Ook elders in Heerenveen is sprake van afvaldumping. Dit gebeurt helaas ook in de natuur en groenstroken.

Centrum

Vanuit het centrum komen steeds meer berichten dat bewoners met de fiets bij openbare containers stoppen en vervolgens de fietstassen legen. Onze fotograaf constateerde dit dinsdagmiddag op de Lindegracht. Hier leegde een dame op leeftijd haar fietstassen in de container. .

Containers in wijken

Aan de Europalaan  loopt het dumpen van afval ook de spuigaten uit. Zodra het donker is stoppen er auto’s bij de containers om vervolgens hier afval achter te laten. De ondergrondse containers zijn bestemd voor de flatbewoners aan de Gerritsmastraat.

Mogelijk is de invoering van Diftar plus de oorzaak van de toenemende afvaldumpingen. Wij houden het probleem de komende tijd in de gaten.

Foto’s: Nico Vink

 

3 reacties

 1. Henk Miedema op

  Het schuim der aarde, dat zich hier schuldig aan maakt. Het woord “asociaal” dekt niet eens de lading. Zal in ieder geval gaan om lieden met zeer beperkte verstandelijke vermogens, Het probleem doet zich overigens in heel Heerenveen voor, al heb ik het in mijn wijk nog niet zo erg gezien als op de foto’s hierboven. Bijzonder ergerlijk.

 2. Petere Bokma op

  Al hoe triest dit allemaal is, ik voel een stukje gelijk aan mijn kant. Het gelijk dat de invoering van de “geslaagde diftar” proef hiermee een stuk minder geslaagd mee lijkt te zijn. Samen met wat een andere krant in Friesland wist te melden dat er nogal wat afvaltoerisme naar Drachten (Smallingerland) is vanuit buurgemeenten waarvan Opsterland met name werd genoemd. Waarom dit afvaltoerisme ? De reden heb ik hier al vaker genoemd: In Smallingerland kun je je plastic afval in speciale zakken bij inzamelpunten kwijt, terwijl je in de z.g. ” Omrin gemeentes” waaronder Opsterland en Heerenveen je plastic in de restcontainer moet deponeren vanwege de nascheiding door Omrin. Helaas pindakaas moet dat afval per kilo worden afgerekend. Ik heb al eerder voorgesteld dat de gemeente Heerenveen maar eens aan moet tonen dat haar manier van plastic verzamelen goedkoper voor de burger is dan in Smallingerland. Ik heb het vermoeden dat het antwoord nu wel duidelijk is…………… Op de foto’ s zien we zakken bij restafvalcontainers liggen evenals zaken welke naar de millieustraat gebracht moesten worden. We zien b.v. metaal wat gratis daar naar toe gebracht mag worden.
  Of die zakken van flatbewoners zijn kan ik natuurlijk niet vanaf hier bekijken. Als dat (gedeeltelijk) wel zo is, dan mag dat asociaal worden genoemd. Vooral omdat de kosten om een zak in zo’ n ondergrondse container te deponeren slechts 1 euro 40 bedragen. Wie dan een beetje gehaaid is zorgt er voor dat zo’ n zak goed gevuld is en niet met b.v. plastic verpakkingen in de vorm van b.v. flessen. Eerder geschreven: versnipper dezen. Scheelt een hoop ruimte en bespaart geld. Er kan nog iets meespelen: volle ondergrondse containers. In dat geval hoort de gemeente te zorgen dat dezen vaak genoeg worden geledigd.
  Al met al mag ik hier uit concluderen dat DIFTAR+ toch een wat minder groot succes is dan de burger wordt voorgehouden ??

  • Petere Bokma op

   En wederom (niet) zo’n slimme zet van Omrin om luiers middels nascheiding (!!!) te gaan recyclen..
   Uiteraard mogen de burgers van de “Omrin gemeentes” die luiers nog “gewoon tegen kilo prijs” in de restafval container gooien. Waar zijn we hier verdulleme toch mee bezig !! Elders kunnen die dingen gratis worden weggebracht naar containers van Pampers. Oh en bij het artikel in die andere Friese krant stond ook dat de katoenen luiers zo’n succes waren, dus niet. Alweer een leugen van gemeente Heerenveen ??? (Die zegt dat het wel een succes is)

X
X

Deel dit met een vriend