Beheerder Anneke Klijnstra van De Kiekenhof Nieuwehorne: “Ik had rechercheur willen worden”

Beheerder Anneke Klijnstra van De Kiekenhof Nieuwehorne: “Ik had rechercheur willen worden”

0

NIEUWEHORNE – “Us heit hat net stil sitten”, lacht Anneke Klijnstra, geboren De Jong. “Dat mei wol yn ‘e krante!”

Anneke komt uit een gezin van acht kinderen en is in 1958 geboren in Kockengen, Utrecht. Als ze vier jaar is, verhuist het gezin naar Friesland. Anneke is nu 61 en sinds 2006 beheerder van Dorpshuis De Kiekenhof in Nieuwehorne. We drinken koffie met cake in het dorpshuis en niet alleen omdat Anneke ook wel spreekt bij uitvaarten en crematies. Anneke Klijnstra is gewoon een erg gastvrije en vrolijke vrouw, die van haar hart geen moordkuil maakt.

Over moord gesproken: “Mijn vader zat bij de politie”, vertelt Anneke “Toen ik nog jong was, gingen we vaak met de hele familie een eind rijden en kwamen dan op plekken terecht waar een moord had plaatsgevonden. En dan zei mijn vader: ‘Sjoch bern, sa is it bard, it slachtoffer siet dér en dat smoarge loeder kaam fan dy kant.’” Anneke gebaart er beeldend bij. “Het was maar net welke moord hij wilde uitbeelden, natuurlijk”, zegt ze lachend.

Een ander helpen, die in nood zit

“Ik wilde vroeger ook bij de politie. Maar er was een politieman, Tol heette hij, en die zei: ‘Nee, jim hearre achter it oanrjocht.’ Echt, ik had, als het had gemogen, dan toch rechercheur willen worden. Moorden oplossen! Elke dag, als er moorden op TV zijn, dan zit ik ervoor.”

Wat de dood betreft, is er nog iets wat bij Anneke past. Ze wordt regelmatig gevraagd om te spreken bij uitvaarten en crematies. “Sommigen willen een beetje humor, met anekdotes. Anderen willen dat ik een levensloop vertel. Het is gewoon zo ontstaan, maar het was ook wel een beetje mijn roeping.” Anneke heeft voor het eerst gesproken, toen haar vader overleed. “En bij mijn zus die, na jarenlang vechten, haar strijd tegen kanker moest opgeven.”

Anneke heeft ook acht jaar bij de vrijwillige brandweer in Nieuwehorne gewerkt. “Bij de brandweer heb ik één keer met de dood te maken gehad. Een ander helpen die in nood zit, dat heb ik altijd graag gedaan.”

43 jaar amateurtoneel

Door het politiewerk van vader woonde het gezin onder andere in Utrecht en in Drenthe, en – eenmaal terug in Friesland – in Rotsterhaule, waar Anneke opgroeit. “Mijn ouders waren Friezen, ze kwamen uit Nieuwehorne en Bontebok. Op mijn zestiende ben ik bij het amateurtoneel in Jonkerslân gegaan. Ik ben met veel plezier 43 jaar lang bij dat toneelgezelschap gebleven. Eerst als speler, en later als regisseur. Maar het toneel is niet meer te combineren met mijn werk als beheerder van De Kiekenhof, dus daar ben ik mee gestopt.

In 1980 heb Ik heb Edzerd Klijnstra leren kennen, die kwam uit Bontebok. Toen we in 1984 trouwden, zijn we in Nieuwehorne gaan wonen. Hier hebben we twee kinderen gekregen, een zoon en een dochter.” Inmiddels zijn er ook al kleinkinderen, en die komen graag bij pake en beppe. “En beppe dielt ek graach wat lekkers út, fansels”, zegt Anneke trots.

Kultureel groepke

“In 2001 kwam ik in De Kiekenhof aan het werk, via een buurvrouw, die hier toen de beheerder was. In 2006 ben ik hier zelf als beheerder aangesteld. Ik werk hier met nóg twee, lieve, collega’s, en ik kan altijd op het bestuur van het dorpshuis terugvallen, als ik bijvoorbeeld een zaal vol mensen krijg. Mijn man Edzerd is echt een supervrijwilliger. Hij helpt veel mee bij evenementen en staat dan achter de bar, maar draait er zijn hand ook niet voor om als de zaal weer opgeruimd moet worden.

Binnen De Kiekenhof hebben we een ‘kultureel groepke’, dat elk seizoen de activiteiten in het dorpshuis programmeert. Afgelopen maart hadden we het programma 2019/2020 al rond.” Het cultureel clubje, dat naast Anneke zelf bestaat uit Peter de Jong en Geke de Jong (“Drie keer De Jong, maar we zijn geen familie”), haalt komend seizoen onder andere Geert van Tuinen, Brouwers Akkordeon Orkest en het Berkoper koor naar Nieuwehorne. “En Jan Arendz en Marijke Geertsma!”, vult Anneke enthousiast aan. “Vorig jaar was Jan Arendz hier ook, met een prachtig toneelstuk, en toen zat het dorpshuis vol!”

Anneke neemt ons mee naar de theaterzaal, die verrassend goed geoutilleerd is, wat het toneel betreft. Het podium is voorzien van voor- en achterdoek, met links en rechts lange verticale doeken, zogenaamde ‘poten’, voor de opkomsten en afgangen van spelers. In de zaal kunnen zo’n vijftig bezoekers plaats nemen, schatten we in, maar de zaal kan makkelijk vergoot worden doordat de achterwand eigenlijk een schuifwand is. De dan grotere zaal biedt plaats aan enkele honderden bezoekers.

“Wy ha in klofte bern, hjir yn Nijehoarne”, zegt Anneke. “Wy ha no gjin echte aktiviteiten foar bern. Wat moatte wy der foar betinke?” Het ‘kultureel groepke’ van De Kiekenhof zou wel meer kindervoorstellingen willen programmeren, maar theater inkopen kost veel geld. En men wil als dorpshuis de activiteiten wél betaalbaar houden voor de inwoners. “Ook mensen, die alleen thuis zitten op zondagmiddag en denken: ‘Wie dy snein mar om!’, moeten hier voor vier euro binnen kunnen komen. En daar zit dan ook nog een kopje koffie bij in.”

Hagel-wykein

Naast haar werk als beheerder is Anneke, zoals zovelen in Oude- en Nieuwehorne, ook vrijwilliger bij het jaarlijkse Flaeijelfeest, eind september. Dan is het druk-druk-druk, en gaat er wel eens wat mis. Anneke wilde op een dag vlak van tevoren nog gauw even boodschappen doen. Met de auto, want: “It wie in hagel-wykein.” Ze vertelt: “Ik kwam thuis en ik dacht ‘Oh MG, er was toch nóg een tas?’ Ik terug naar de winkel! Daar lag een hele hoop troep over straat. Ik was in de hagelbui over mijn tas met boodschappen heengereden. Ik had wel gevoeld dat de auto over een hobbel was gereden, maar dát had ik niet bedacht.” Omdat dit smakelijke voorval toch de ronde zou doen in het dorp, publiceerde Anneke het verhaal maar in de dorpskrant.

Anneke Klijnstra zit vol met verhalen. Wie weet, vertrouwt ze die ooit ook aan de dorpskrant toe. GrootHeerenveen geeft met deze pagina alvast een voorzetje.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend