Cultuur@CruyffCourts van start in Heerenveen

0

HEERENVEEN – Het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Johan Cruyff Foundation bundelen met het project Cultuur@CruyffCourts de krachten om kinderen en jongeren uit armere wijken toegang te geven tot sport en cultuur dichtbij huis: op Cruyff Courts.

Kinderen krijgen naast het al bestaande sportaanbod nu ook de mogelijkheid kennis te maken met culturele activiteiten zoals rappen, dj-en, dansen en vloggen.

Na de succesvolle workshops Graffiti en Vloggen op het Cruyff Court (It Fean Fjild) aan de Kingweg voor de zomervakantie, starten vanaf september twee nieuwe workshops: Recycle Fashion en Body Percussion. De workshops zijn GRATIS, maar meld je wel even aan om teleurstellingen te voorkomen door een mailtje te sturen naar friesland@jeugdfondscultuur.nl. Kijk voor meer info over de workshops op Facebook.com/Jeugdfonds-Cultuur-Friesland.

In 2019 zijn Cultuur@CruyffCourts op 14 verschillende Cruyff Courts door het hele land van start gegaan. In 2020 komen daar nog eens 14 Cruyff Courts bij. Op de Cruyff Courts vinden de zomer lang allerlei verschillende culturele activiteiten plaats waar kinderen en jongeren aan mee kunnen doen. Zo maken ruim 1.120 kinderen kennis met sport en cultuur in hun eigen buurt. Cultuur@CruyffCourts wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Cultuur@CruyffCourts

Cruyff Courts zijn veilige ontmoetingsplekken in vaak armere wijken waar kinderen en jongeren kunnen sporten. Cultuur wordt door veel ouders, kinderen en jongeren ervaren als abstract en ver van hun bed. Door op de Cruyff Courts te laten zien dat ook rap, dj-en, dansen en vloggen cultuur zijn, wordt het culturele aanbod concreet en bereikbaar. Tevens wordt de drempel naar structurele deelname verlaagd doordat de culturele lessen worden gegeven door cultuuraanbieders uit de omgeving. Is er thuis geen geld om vervolgens op les te gaan? Dan betaalt het Jeugdfonds Cultuur.

Over het Jeugdfonds Cultuur Friesland

In Nederland groeien 378.000 kinderen op in armoede. Het Jeugdfonds Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, tóch aan dans, muziek of iets anders creatiefs kunnen doen. Voor die kinderen betaalt het fonds de contributie of het lesgeld en eventueel de benodigde attributen. Cultuur helpt een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Dat is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin en uiteindelijk de samenleving.

Over de Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt sportactiviteiten voor kinderen, overal ter wereld. Met sportprojecten voor kinderen met een beperking, de Cruyff Courts en Schoolplein14 krijgen deze kinderen letterlijk de ruimte. Ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken én ruimte waar zij hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren.

Partners C@CC

Cultuur@CruyffCourts wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij en het Fonds voor Cultuurparticipatie. De VriendenLoterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn. Zo steunt zij maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven en geeft zij bekendheid aan hun werk. Het Fonds voor Cultuurparticipatie geeft mensen de mogelijkheid om zichzelf te laten zien en horen. Door zelf cultuur te maken, geven mensen bovendien vorm en betekenis aan een veranderende omgeving. Met hulp van het LKCA wordt de duurzame en structurele doorstroom naar reguliere lessen gemonitord. We werken nauw samen met landelijke partners die het lokale aanbod kunnen verzorgen waarbij onder andere Iktoon bijdraagt aan de publiciteit.

Foto: Koen Suyk

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend