14 jarige Leroy speecht bij Indië-herdenking in Heerenveen

14 jarige Leroy speecht bij Indië-herdenking in Heerenveen

0

HEERENVEEN – Woensdagavond was de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan en daarmee de bevrijding van Nederlands-Indië.

Op dat moment kwam er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

In het hele land staan mensen stil bij alle burgers en militairen, die omkwamen tijdens de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië die direct daarop volgde. De 15e is ook een dag van samenkomst en gedenken voor allen die wel terugkeerden naar Nederland na 1950.

Meer dan vijf namen

Op het Heerenveense Indiëmonument bij het plantsoen aan het Gashoudersplein worden de namen vermeld van vijf militairen, die sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië: Sake Heemstra, Lieuwe van der Molen, Pieter Roda, Sybren Smilde en Gerrit Vis. Maar het monument herdenkt meer dan deze vijf militairen; aan iedereen die is gevallen in die regio tijdens deze periode uit onze geschiedenis wordt gedacht.

Speech van 14 jarige Leroy

De herdenking in Heerenveen begon met een openingswoord door Anton Melein van het Veteranenplatform . Hierna volgde een toespraak van burgemeester Tjeerd van der Zwan. Vervolgens kwam de veertienjarige Leroy Dörfel aan het woord. Hij is half Indonesisch en half Servisch. ,,Oorlog is nooit leuk en lost vaak niets op. Helaas is het soms toch onvermijdelijk” vertelt de jonge Heerenvener in zijn speech. Ook is Leroy van mening dat de jeugd meer betrokken moet zijn bij de Indië herdenking in zijn woonplaats. Het was hem vorig jaar opgevallen dat er maar weinig jeugd op de jaarlijkse herdenking af komt. ,,Ik hoop dat er de komende jaren meer jongeren naar de herdenking komen. Dat is uiteindelijk het doel waarvoor ik hier sta” aldus Leroy.

Na het spelen van het Signaal Taptoe werd een minuut stilte gehouden. Vervolgens klonk het Wilhelmus en werden er bloemen gelegd bij het monument. De samenkomst is afgesloten met een kopje koffie en gelegenheid om met elkaar na te praten.

Foto’s: Dennis Stoelwinder

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend