Burgemeester van der Zwan zet de laatste streek verf

Burgemeester van der Zwan zet de laatste streek verf

0

ALDEBOARN – Zaterdag was er een heugelijk en feestelijk moment in Aldeboarn. In de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een kunstproject onder de brug aan de Sûdkant (Boarnsterburg). Na  een idee tijdens een eerdere gondelvaart, waar met graffitikunst werd gewerkt, werd het plan geboren om door kunstenaars een project op te starten.

Burgemeester Van der Zwan werd uitgenodigd om zijn bijdrage te leveren aan het Kunst-project. Burgemeester Tjeerd van der Zwan zet de laatste streek verf, met behulp van een spuitbus, en daarbij was de wandschildering af.

De brug, eigendom van de gemeente Heerenveen, is een belangrijke toegangsweg voor Aldeboarn. Naast de auto’s die via de brug het dorp in- en uit gaan is het een belangrijke toegangspoort voor fietsers, wandelaars en boten. De huidige status van de brug was op zijn zachtst gezegd treurig; het was grijs, grauw, vies en donker. Het was en is dan ook een ideale plek om rond te hangen. Hoe gaaf is het als deze helemaal beschilderd is met graffitikunst?

De kunstenaars die betrokken zijn bij het Graffiti Platform Leeuwarden hebben al prachtige kunstwerken op hun naam staan die overal in Leeuwarden te zien zijn. De brug is dan ook één van de grootste- en meest bijzondere kunstwerken in Fryslân. Ingrid Riemersma was een van de initiatiefnemers en zorgde dat er contact werden gelegd met Gemeente, Provincie Fryslân, inwoners van Aldeboarn en de kunstenaars.  Douwe Beimin was verantwoordelijk voor alle graffiti activiteiten rond de brug.

Een aantal jongeren die eerder bij Jongerencentrum Medium waren betrokken, stonden aan de basis van dit plan. Het plan werd oor vele instanties financieel mogelijk gemaakt. Er zijn nog wel een aantal wensen: het zou mooi zij dat de kunstprojecten verlicht zouden kunnen worden en nieuwe hekjes rondom het fietspad, wie weet komt hiervoor nog een oplossing en is er geld voor beschikbaar.

Na de officiële handeling was het mogelijk om met een bootje en praam de kunstwerken van dichtbij te bewonderen.

Het is uniek in Nederland!! Nergens in Nederland is er een brug die volledig is beschilderd met graffiti-kunst. En zo staat Aldeboarn de komende tijd in de picture!

Foto Hielke Weening

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend