Rienk de Jonge van Zeilschool Pean in Nes: “Het klinkt als een jongensboek”

Rienk de Jonge van Zeilschool Pean in Nes: “Het klinkt als een jongensboek”

0

NES – Het verhaal van de 29-jarige Rienk de Jonge laat zich vertellen als een spannend jongensboek.

Over hoe een achtjarig jongetje, dat zeilen eigenlijk helemaal niets vond, zijn hart volgde, als twaalfjarige verslingerd raakte aan het zeilen en uiteindelijk mede-eigenaar werd van Zeilschool Pean in Nes. De zeilschool bestond in 2018 een halve eeuw.

Rienk de Jonge is een geboren en getogen Akkrumer. Zijn ouders zijn fervente watersporters en in de zomer werd een belangrijk deel van hun vrije tijd besteed aan boord van hun zeiljacht. Vanzelfsprekend moest Rienk er op achtjarige leeftijd ook aan geloven. “Eerst leren zeilen, dan leren lopen, was de regel bij ons thuis”, vertelt hij. “Mijn vader Dirk de Jonge komt uit een schippersfamilie en mijn moeder Marijke is ook een enthousiast watersporter.”

IJsselmeer, Wadden, Engeland en Denemarken waren onder meer bestemmingen met de Dehler 34 van de familie de Jonge in de vakanties. Dus alle ingrediënten waren aanwezig voor de aanwas van een nieuwe generatie enthousiaste jonge zeilers, zou je denken. Maar dat ging niet van een leien dakje.

Veel te spannend

“Mijn eerste kennismaking met het zeilen, uiteraard bij Zeilschool Pean in Nes-Akkrum, was tijdens de Friese Jeugdzeilweekenden. Dat waren drie kennismakingsdagen in de Optimist bij Zeilschool Pean, georganiseerd in samenwerking met de watersportverenigingen van Akkrum en Grou. Ik weet nog goed dat ik er toen helemaal niets aan vond. Veel te spannend, in mijn eentje in zo’n bootje op dat wijde water. Dat was dus in eerste instantie geen onverdeeld succes. Maar toen ik een jaar of elf was, vertelde een zeilinstructeur hoe leuk en spannend een zeilkamp bij Pean was. Hij had niets te veel gezegd. Het wás een belevenis, ik leerde zelfstandig zeilen en maakte een hoop vriendjes, zodat ik na mijn eerste zeilkamp was ‘verkocht’. Het vuurtje was aangewakkerd en ik wilde meer, zodat ik de jaren daarna steevast van de partij was. En op mijn zeventiende voor de instructeursopleiding ging. Ik ben daarnaast wedstrijden gaan varen. Aanvankelijk in de Splash, later in diverse andere bootjes en tegenwoordig doe ik regelmatig mee in de Valk.”

Train de trainer

Het onvermijdelijke moment komt dat jongeren gaan studeren, waarbij velen Friesland verruilen voor de universiteitssteden. Dat gold ook voor Rienk de Jonge, die bedrijfskunde ging studeren in Groningen. In de weekenden en vakanties echter was hij steevast te vinden bij Zeilschool Pean. Eerst als zeilinstructeur, maar in de loop der jaren klom hij op in de hiërarchie tot opleider, waarvoor hij naast zijn studie bedrijfskunde een aanvullende opleiding volgde. Daarna kreeg hij aanvankelijk de opleiding van nieuwe instructeurs onder zijn hoede en daarna het opleidingscircuit van de trainer/coaches. Train de trainer dus.

“Je merkt dat het woord ‘leren’ vaak voorkomt in mijn verhaal en dat heeft een reden”, zegt Rienk. “De filosofie van Pean is dat je je pas een professionele organisatie mag noemen, als alle onderdelen daarvan op een structureel hoog niveau functioneren. Dat geldt dus voor onze boten, voor de administratie, voor de accommodatie, voor het eten, maar zeker ook voor de instructeurs en de kwaliteit van de lessen. Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel, vandaar dat onze focus op die lerende organisatie ligt. Daar moet je als staf goed mee omgaan. Zorgen voor nieuwe uitdagingen, zodat zowel de instructeurs als de zeilschool daar baat bij hebben en je qua professionaliteit elk jaar consequent stappen kunt maken.”

‘houtje-touwtje’

Die filosofie is al begonnen bij de oprichting van Zeilschool Pean, 51 jaar geleden, toen de broers Ids en Jan Hemminga in 1968 besloten om een aantal polyester zestienkwadraten aan te schaffen en in die zomer met de eerste zeillessen te starten. Dat initiatief bleek succesvol genoeg om er het jaar daarop vijf bij te bestellen. Zeilkampen werden een begrip en op de plek waar in de winter nog de koeien stonden, werden de gebouwen van Pean in de zomer steeds meer het toneel van de zeilcursist. Aanvankelijk op een ‘houtje-touwtje’ manier, maar in de loop der jaren werd het zeilen én het lesgeven in zeilen verder ontwikkeld. Ids en zijn vrouw Tine vonden in 2011 dat, na 43 jaar Pean, de tijd rijp was om de zeilschool uit handen te geven. Christophe Meijer en Natasja van den Bos namen het roer over, inhoudelijk voortbordurend op het fundament dat Ids heeft gebouwd. Blijven groeien in je vaardigheden was en bleef het credo bij Zeilschool Pean.

Een bezinning van een half jaar

Terug naar Rienk. Na zijn studie werkte hij eerst twee jaar bij Nautisch Kwartier Stavoren in de verkoop van Beneteau zeiljachten en daarna drie jaar in de online marketing, toen hij in 2017 de tijd rijp vond voor een nieuwe uitdaging. Maar welke? Hij zegde zijn baan op en besloot zich een half jaar te bezinnen op zijn toekomst. Tijdens een training op Pean raakte hij daarover in gesprek met eigenaren Christophe Meijer en Natasja van den Bos en zo ging het balletje aan het rollen. Om een lang verhaal kort te maken, Rienk verkaste met zijn vriendin Ida van hartje Utrecht naar zijn geboortedorp Akkrum, ging werken en wonen op Zeilschool Pean aan de boorden van de Peanster Ee en werd in stapjes mede-eigenaar van Pean.

“Dus ja, het klinkt inderdaad wel een beetje als een jongensboek avontuur”, besluit Rienk de Jonge.

Door Wim Walda

Meer info: https://www.pean.nl/zeilschool/

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend