Voedselbanken voor uitstervende bijen

Voedselbanken voor uitstervende bijen

0

ALDEBOARN – Op 22 april is het Nationale Zaaidag: de dag waarop Nederland massaal bloemen zaait voor bijen en andere bestuivende insecten.

The Pollinators hebben speciaal voor deze dag een distributienetwerk opgezet van meer dan 500 voedselbanken voor bijen, oftewel afhaalpunten voor biologisch bloemenzaad.

In Akkrum, Aldeboarn, Heerenveen en op veel meer plekken in Friesland en heel Nederland zijn verschillende afhaalpunten. Zo zijn Gerda de Haan uit Aldeboarn, Wilhelmina Hey uit Akkrum en Jildau van Dijk uit Nes afhaalpunt. De eerste twee afhaalpunten hebben al bijna geen zaad meer weg te geven, zo slaat de actie aan.

Kijk op https://www.thepollinators.org/ waar een voedselbank voor bijen in jouw buurt zit en zaai mee op 22 april! Ook na de nationale zaaidag is het natuurlijk een goed idee om te zaaien voor bijen. Biologisch bloemenzaad is verkrijgbaar bij verschillende tuincentra, kwekerijen (let er wel op dat het echt biologisch is!! Vraag ernaar!!) en ook in de webshop van The Pollinators. (https://the-pollinators.myshopify.com/)

Bijen van groot belang

Bijen en andere bestuivende insecten kunnen alle hulp gebruiken. Steeds meer onderzoek toont aan dat ze sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, want ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit. Ook wij mensen kunnen niet zonder bestuivers: zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insecten sterfte. Met name onvoldoende gevarieerde voedselbronnen door verstedelijking en monocultuur landbouw, maar ook het gebruik van pesticiden – ook wel ‘bee killers’ genoemd.

Zaaien? Doe het biologisch

The Pollinators komen in actie door in het hele land zaden uit te delen die goed zijn voor miljoenen bloemen vol stuifmeel en nectar. Alle zaden zijn biologisch en bijvriendelijk geteeld. Tom van de Beek, founder van The Pollinators: “Het Nederlandse landschap, zowel in de stad als op het platteland, heeft een groot tekort aan verscheidenheid. Door deze campagne zorgen we voor bewustwording rondom het belang van bestuivers, maar ook meteen voor meer biodiversiteit. We kiezen voor een biologische bloemenmix, omdat we zeker willen zijn dat het effect op bijen ook daadwerkelijk positief is”.

Haal zaad bij één van de 500 afhaalpunten

Om al die zaden uit te delen hebben The Pollinators met hun community speciale ‘voedselbanken voor bijen’ ingericht. Ruim 500 mensen en meer dan 50 organisaties zijn vanaf 10 april afhaalpunt voor zaadzakjes. Alle afhaalpunten zijn online te vinden op de kaart van het Nudge platform https://www.nudge.nl/projects/voedselbank-voor-bijen/ Nudge oprichter Jan van Betten: “Het is echt fantastisch om te zien dat zoveel mensen en bedrijven uit The Pollinators community zich met ons inzetten voor biodiversiteit. Het leuke aan deze actie is ook het sociale element. De voedselbanken bestuiven als het ware hun eigen omgeving, en we hopen natuurlijk dat iedereen die meedoet hierna nog veel meer voor de bij gaat doen”.

Over de Nationale Zaaidag

Dit jaar is op 22 april alweer de vijfde Nationale Zaaidag. Op deze dag – die ook dag van de aarde is- roepen de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden heel Nederland op om te zaaien voor de bij. The Pollinators doen dit jaar voor de derde keer mee. In eerdere jaren werden diverse zaaiacties georganiseerd in samenwerking met verschillende bijeninitiatieven.

Over The Pollinators

The Pollinators is een groeiende community van burgers, bedrijven en instellingen die bestuivers en biodiversiteit belangrijk vinden. Door directe actie en campagnes leveren ze een positieve bijdrage aan het welzijn van onze bestuivende vrienden. Opgericht in 2016 door The Tipping Point en Nudge met de hulp van founding partner de Bijenkorf is er inmiddels een community van bijna 10.000 mensen en zijn succesvolle activiteiten zoals de Voedselbanken voor Bijen, de grote Bloembollenplant-tour en het Tree Fest op poten gezet. Ook zetten meerdere ambassadeurs, zoals Waldemar Torenstra, Egbert-Jan Weeber, Tatum Dagelet, Hannah Hoekstra, Manuel Broekman, Job Reuten en Eva van de Wijdeven, zich actief in.

Partners in de Nationale Zaaicoalitie

De voedselbanken voor bijen worden mede mogelijk gemaakt door ruim 50 organisaties die samen de Nationale Zaaicoalitie vormen:

ABN AMRO, Arcadis, de Bijenkorf, Bijenstichting, Biocanna, BMWi, Bonte Bij, Branchevereniging VHG, Conclusion, De Groene Afslag, De Traay Bee honest cosmetics, Diamond Point, Dr. Bronner’s, Drukkerij de Bij, Ecodrukkers, Eneco, Eosta, Epicenter, Erasmus Universiteit Rotterdam, Evides Waterbedrijf, gemeente Leiden, Grant Thornton, Greenchoice, Groenprint, Humanagement, Instock, Interface, Jack Bean, JCDecaux, Joolz, Kombisol, Krinkels, Meewind, Moonen Packaging, Natuurmonumenten, Ondernemersvereniging Tuinen van West, Paper on the Rocks, PGGM, Promozaad, Puur in Beeld, PWN, Ricola, Spaarnelanden, Squarewise, Stadstuinieren, Streefkerk, Synchroon, Tauw, Tolhuistuin, Triodos Foundation, Universal Media, Wijzonol, Windesheim en 2Samen.

Kom ook in actie! Haal zaden af bij een lokaal afhaalpunt, of koop biologisch bloemenzaad en zet jou tuin, jouw buurt en de wereld in bloei!!

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend