Bert Looper over afscheidsbrief verzetsman in Seniorcafé Heerenveen

Bert Looper over afscheidsbrief verzetsman in Seniorcafé Heerenveen

0

HEERENVEEN – Op woensdagmorgen 1 mei is Tresoar-directeur Bert Looper te gast in het Seniorcafé van de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48 in Heerenveen.

Hij vertelt over een bijzonder stuk, dat werd gevonden in de archieven van Tresoar (het Friese historisch en letterkundig centrum in Leeuwarden). Het gaat om de afscheidsbrief van de 20-jarige Folkert Bergsma, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gefusilleerd door de Duitse bezetters vanwege zijn rol in een verzetsgroep in Sexbierum. De aanvangstijd is 10.15 uur en alle 55-plussers zijn van harte welkom. De toegangsprijs bedraagt €1, inclusief koffie of thee.

Laatste woorden

‘’Weest sterk. De genade des Heren Jezus Christus en de liefde Gods en de gemeenschap des Heiligen Geestes zij met jullie allen. Jullie moeten maar veel Gezang 17 zingen. Ik zal deze waarheid gauw ondervinden. Dáág, Folkert.”

Dat zijn de laatste woorden van Folkert Bergsma aan zijn familie, geschreven op 14 februari 1944. Twee dagen later wordt hij bij Schiphol door de Duitse bezetters doodgeschoten. Na de bevrijding identificeert zijn vader hem aan de hand van stukjes van zijn kleding en een grote haarlok. Een kille herinnering aan een jonge student en verzetsstrijder, die het hoogste offer bracht voor waar hij in geloofde.

Iedere woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kunnen 55-plussers in het Seniorcafé van de Heerenveense bibliotheek terecht voor een kop koffie of thee, een praatje en om een krant of tijdschrift te lezen. Bovendien wordt elke eerste woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, speciaal voor deze leeftijdsgroep een activiteit gehouden.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend