Erwin Menger van Bedderie de Boer: “Je bed is het motortje voor de dagelijkse accu”

Erwin Menger van Bedderie de Boer: “Je bed is het motortje voor de dagelijkse accu”

0

HEERENVEEN – Aan de Jousterweg in Heerenveen staat midden tussen de ‘moderne blokkendozen’ de karakteristieke boerderij van Bedderie de Boer.

Geen twijfel mogelijk over de naam, want die staat levensgroot op het dak. Aan het roer van dit bedrijf staan Erwin Menger en zijn vrouw Ester.

Erwin Menger kreeg het vak met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Erwins ouders hadden in zijn geboorteplaats Wolvega een interieurzaak. Hij wist al vroeg wat hij wilde: een eigen speciaalzaak in bedden, matrassen, dekbedden en andere slaap gerelateerde producten. Zijn opleiding en stages stonden dan ook in dienst van deze ambitie; hij volgde achtereenvolgens de LEAO en het Middelbaar Middenstands Onderwijs in Heerenveen en liep stage bij Bedderie De Boer, toen nog aan de Dracht in het centrum van Heerenveen.

Ervaring opdoen en kennis vergaren

Na zijn militaire dienstperiode kwam Erwin in dienst bij voormalig beddenspecialist Schweigmann in Leeuwarden en leerde hij zijn partner Ester kennen. Het paar streek neer in Heerenveen en kreeg twee kinderen, een meisje en een jongen, die inmiddels respectievelijk 20 en 16 jaar zijn. Na Schweigmann werd Warenhuis Van der Veen in Assen zijn werkgever, waar Erwin verantwoordelijk werd voor, weinig verrassend, de slaapafdeling. Na een paar jaar Assen vond Erwin de tijd gekomen voor een nieuwe uitdaging. Als vertegenwoordiger van hoofdkussens en dekbedden bouwde hij een breed netwerk op en leerde hij de branche van haver tot gort kennen.

Op zijn 29e was hij gepokt en gemazeld in het ‘beddenvak’, klaar voor een eigen bedrijf. Die mogelijkheid diende zich aan toen Hans de Boer, eigenaar van Bedderie De Boer in Heerenveen, hem voorstelde zijn bedrijf aan de Dracht over te nemen. Erwin Menger greep deze mogelijkheid met beide handen aan en mocht zich vanaf 1 oktober 1998 samen met zijn partner Ester eigenaar noemen van het Bedderie De Boer, het bedrijf, waar hij tijdens zijn LEAO-opleiding stage had gelopen en waar hij later als vertegenwoordiger kind aan huis was. Op 1 december 2000 kwam daar de boerderij aan de Jousterweg bij. Na een jaar werd de winkel in het centrum gesloten en concentreerden alle activiteiten zich in de drie verdiepingen tellende boerderij aan de buitenring van Heerenveen.

Trends in slapen

Erwin Menger: “In de loop der jaren zijn talloze slaaptrends de revue gepasseerd, variërend van het waterbed, via matrassen gemaakt van de meest uiteenlopende materialen, van keihard tot ‘prinses-op-de-erwt zacht’, van boxspring tot pocketvering matrassen. Vroeger gingen mensen naar een meubelwinkel, zochten een bed uit dat ze mooi vonden, gingen even ‘proef liggen’ en kochten een bed. Tegenwoordig weten we veel meer over materialen, beschikken we over innovatieve technieken en zijn er uitgebreide onderzoeken geweest naar slaapgedrag. Immers, mensen verschillen in lengte, gewicht, bouw, slaaphouding, manier van slapen, stofwisseling. Wél kunnen we het slaapgedrag tegenwoordig dankzij SlaapID de techniek nauwkeurig in kaart brengen en daardoor een advies op maat geven. Dat gaat zelfs zo ver dat we tegenwoordig een matras 100% op iemands bouw af kunnen stemmen met behulp van zachtere en stuggere modules, zodat de ruggengraat een mooie rechte lijn vormt.

SlaapID – meten is weten

Dat doen we met de SlaapID, een onafhankelijk meetsysteem, waarmee wij inzicht krijgen in het slaapgedrag van personen. De SlaapID is een elastische band, die je ’s nachts om je borst draagt. Via de ingebouwde sensor geeft deze informatie door over slaaphouding, slaapbeweging, slaapklimaat en slaapritme. De klant draagt die band drie nachten, waarna onze specialist de resultaten uitleest en een advies op maat kan geven. Maak je op voor verrassende resultaten, want we zien regelmatig dat notoire buikslapers in werkelijkheid zijslapers zijn en zelfbenoemde stilliggers al woelend in bed een halve marathon afleggen. En aangezien de nacht de dag bepaalt, levert meten een én een goed advies én een betere nachtrust op.”

Slaapspecialist

In 2009 sloot Bedderie de Boer zich aan bij de Beddenspecialist.nl, een samenwerkingsverband tussen dertig particuliere slaapspecialisten door heel Nederland, die samen optrekken in uitstraling, merk, imago, knowhow, innovatie en marktanalyse. Met als ultieme doel enerzijds een onderscheidend vermogen te creëren ten opzichte van de concurrentie, en anderzijds om gebruik maken van elkaars competenties, om de klant beter van dienst te zijn. Erwin Menger is bestuurslid van deze groep.

Een jaar later is de naam ‘Bedderie’ gekocht en zijn er onder Bedderie.nl webshopactiviteiten gestart om een goede aansluiting te krijgen tussen de winkel en de webshop. “Op die manier kunnen we in de fysieke winkel ledikanten, boxsprings en matrassen laten zien en demonstreren”, legt bedrijfsleider Rutger van der Wal uit. ”En kunnen klanten, in overleg met een slaapspecialist, online in de webshop in onze winkel bijpassende slopen, overtrekken, of accessoires bij bestellen.”

De mens Erwin Menger

Rutger van der Wal uit Sneek is bedrijfsleider bij Bedderie de Boer en als zodanig de rechterhand van Erwin Menger. Rutger is vanaf zijn 18e werkzaam geweest bij Metz Slaapcomfort aan het Grootzand in Sneek, waar zijn vader ook werkte. Na verschillende functies als verkoper, accountmanager en bedrijfsleider in de beddenbranche is hij nu heerlijk op zijn plek bij Bedderie de Boer. Gevraagd naar het type manager dat Erwin Menger is, schetst hij het volgende beeld: “Erwin is iemand die een helder overzicht heeft van het geheel, zeg maar een helicopterview, en daarbinnen precies weet welke kant hij op wil. Hij is direct en draait niet om de zaken heen, maar laat iedereen in zijn of haar waarde. Hij geeft je verantwoordelijkheid en laat je je ding doen, maar rekent je er ook op af.”

Bed of mobieltje

Resumerend is slapen dus best ingewikkeld. Toch? “Je bed is het motortje voor de dagelijkse accu”, zegt Erwin Menger, “hoewel er mensen zijn die meer investeren in hun mobieltje dan in hun bed.”

Of zoals filosoof Friedrich Nietzsche het verwoordde: “Slapen is geen geringe kunst. Je moet er de hele dag voor wakker blijven.”

Door Wim Walda

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend