Piet Paulusma: “Lange winterperiode op komst”

0

HEERENVEEN – Hoe zit het op dit moment met het weer? Komt die winter er dan eindelijk aan? Dit weekend komen de temperaturen ‘s nachts behoorlijk onder nul. Maar gaat de kou ook doorzetten?

Volgens weerman Piet Paulusma gaan we richting een lange winterperiode. “Er zit soms wel even een dip in, er kan sneeuw komen. Maar er kan ook prachtig ijs komen, want de komende nachten hebben we rustig weer met matige vorst. Dan komt er toch een mooi stukje zwart ijs te liggen.”

Gladheid 

Vrijdag was de temperatuur overdag nog ver boven nul, ongeveer 5 graden, maar vrijdagnacht begint dan toch die periode met winterweer. “Dan hebben we het over -3 graden, misschien -4, maar dan moet het lang opklaren. Er is wat bewolking. De wind is zwak tot matig zuid-zuidoost en later oost-zuidoost”, zegt Paulusma. Volgens de weerman is er ook kans op gladheid door opvriezing.

Zaterdag ligt de temperatuur overdag rond de 2 graden boven nul. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind en daardoor zal volgens Paulusma de gevoelstemperatuur uitkomen rond de -2 of -3. “Dan hebben we het uiteindelijk al over een winters weertype.” De nacht volgt met matige vorst en zeer helder weer, waardoor het -6 graden kan worden. Zondag +1 en veel zon en in de nacht -7 of -8 graden.

Dip met kans op sneeuw en ijzel

De dip komt van maandag op dinsdag binnenvallen. Paulusma: “Ik ga er voorlopig vanuit dat we in de nacht van maandag op dinsdag meer bewolking krijgen en dus kans op sneeuw.” De nachttemperatuur gaat volgens de weerman dan ook omhoog naar -2. Daarna is het afwachten wat er volgende week dinsdag, woensdag gaat gebeuren met de kans op sneeuw en ijzel. “Die kans is er, maar kan ook op niets uitdraaien.”

Na de dip wordt het waarschijnlijk wel weer kouder. “Het enige waar je mee zit is, valt er niet teveel sneeuw in de komende periode.” Dit is namelijk slecht voor de ijsaangroei. Over of er een Elfstedentocht aan zit te komen, is Paulusma afhoudend. “We moeten eerst maar eens op schaatsen komen te staan. Het is een voorspelling die ook nog wel anders kan uitpakken, maar ik ga voorlopig uit van een echt lange winterperiode, met soms flink wat kou.”

Kunnen we eind volgende week schaatsen op het Nannewiid?

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend