Feestelijke opening van vernieuwd jongerencentrum Casa

0

HEERENVEEN – Met een hamerslag gaf wethouder Hans Broekhuizen halverwege juni het startsein voor de verbouwing van Jongerencentrum Casa.

Vrijdagmiddag was het dezelfde wethouder die samen met jongerenwerker Hobbe Hollands met een druk op de lichtknop het compleet vernieuwde Casa opende. Ook reikte de wethouder een cheque van 150 euro en een grote pot snoep uit namens de gemeente Heerenveen. Diverse cadeaus van diverse partijen werden in ontvangst genomen. De feestelijke opening kon rekenen op grote publieke belangstelling van jong en oud.

Casa biedt aan alle jongeren in Heerenveen de kans om kwaliteiten, talenten en ambities te ontdekken, daarmee te experimenteren en ze in te zetten voor anderen.

Al vanaf 2010 is er in Heerenveen hard gewerkt aan de ontwikkeling en realisatie van een jongerencentrum ‘nieuwe stijl’. Naast de opzet van een jongerencentrum met daarbij de klassieke vorm van ontmoetings- en vrijetijdsplek, is ook 100% jongerenparticipatie een belangrijk uitgangspunt. Een plek voor leren en talentontwikkeling waarbij de primaire verantwoordelijkheid voor de invulling en uitvoering van de activiteiten door jongeren wordt gedaan.

Jongeren ontmoeten elkaar, leggen contacten en onderhouden deze. Het jongerencentrum is een plek voor vrijetijdsbesteding maar ook een plek waar jongeren informatie vinden over vragen en vraagstukken die hen bezig houden. De lijnen naar eventuele gewenste sociaal maatschappelijke hulp zijn kort, evenals de mogelijkheid voor ondersteuning of doorverwijzing naar een professionele ondersteuningsorganisatie. De preventieve werkwijze binnen het jongerenwerk biedt een natuurlijke verbinding tussen school, preventie, hulpverlening en ouder/jongere. De inzet voor zowel het jongerenwerk als Jongerencentrum Casa wordt structureel gefinancierd door de Gemeente Heerenveen.

Woningbouwcorporatie Accolade verhuurt het voormalige kantoorpand in het hart van Heerenveen aan Welzijnsorganisatie Stichting Caleidoscoop. Het pand is – sinds de verbouwing – geschikt voor publieke functies, doordat een aantal kantoren zijn verbouwd tot een grote zaal. Het pand is aangepast op het gebied van brandveiligheid en geluidsoverlast.

100% jongerenparticipatie
Bij het gehele proces (verbouwing, vergunningen, activiteiten en beheer) zijn jongeren actief betrokken. Wederzijds respect en gelijkwaardig met elkaar omgaan zijn belangrijke pijlers binnen de visie van het jongerenwerk in Heerenveen en zijn gebaseerd op 100% jongerenparticipatie. Jongeren zijn op deze manier mede eigenaar van het jongerencentrum. Niet in juridische zin, maar ze bepalen wel wat er gebeurt, op welke manier en voeren dat uit. De kaders zijn gebaseerd op gelijkwaardigheid, collegiale samenwerking en op wettelijk, financieel en maatschappelijk vlak.

Mogelijkheden
Dankzij financiële bijdragen van het Oranjefonds, Stichting Zonnige Jeugd en de Friesland Zorgverzekeraar, maar ook met materiële hulp van onder andere het Posthuis Theater, De Swetser, De Koningshof, vloerbestellen.nl en De Verfboer uit Jubbega, zijn er grote stappen gemaakt. Met de realisatie van het pand komen een aantal wensen van de jongeren tot uitvoering, waaronder:
• publieke ruimte met bar, geschikt voor o.a. schoolfeesten
• activiteitenruimte voor dans en beweging
• redactieruimte voor jongerenwebsite WhatTheFean.nl
• vergaderruimte voor organisatie Zomerspelweek
• multimediaruimte voor fotografie, video en audio
• projectruimte met werkplekken voor eigen initiatieven (huiswerk, creatieve activiteiten, lifestyle)
• ruimte voor vrijetijdsbedrijf (laagdrempelig ontwikkelen van bedrijvigheid onder jongeren)
• ruimte voor samenwerkingspartners

Foto’s: Dennis Stoelwinder
casa1casa2casa3casa4casa5

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend