Excursies Schotse hooglanders en damherten in Ketliker Skar

Excursies Schotse hooglanders en damherten in Ketliker Skar

0

KATLIJK – Op woensdag 3 augustus van 19:00 tot 21:00 en op zaterdag 6 augustus van 10:00 tot 12:00 organiseert It Fryske Gea een excursie met het thema ‘Schotse hooglanders en damherten’ in het Ketliker Schar, dichtbij Heerenveen.

Schotse hooglanders zijn een imposante verschijning in het landschap. Maar wat voor werk verrichten deze grazers nu eigenlijk in de natuur? In de gebieden van It Fryske Gea houden deze ruig behaarde runderen de begroeiing in toom. Wie nieuwsgierig is naar hun leven kan op 3 en 6 augustus de excursie bezoeken. Opgave kan via It Fryske Gea en is gratis voor leden.

Roodharige runderen en damherten
De Schotse hooglander is een bekend runderras. Deze grazer beheert een aantal van de natuurgebieden van It Fryske Gea. Hij graast de hoge planten en grassen uit het bos, waardoor het open blijft. Met zijn lange vacht en grote horens is dit rund goed aangepast aan ruige en koude omstandigheden. Hij kan het hele jaar rond buiten blijven, zelfs in strenge winters. De eerste Schotse hooglander in het Ketliker Skar werd in 1987 door Youp van het Hek uitgezet. Sindsdien wordt het gebied begraasd door deze majestueuze dieren. De gids van It Fryske Gea neemt u mee op wandelexcursie langs de slaapplaatsen van Schotse hooglanders en damherten. Hij vertelt over hun levenswijze en belangrijke taak in het natuurgebied en uiteraard hopen we deze dieren tijdens de excursie te treffen.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend