Blauwalg gevonden in (zwem)water in Heerenveen

Blauwalg gevonden in (zwem)water in Heerenveen

0

HEERENVEEN – Door de hoge temperaturen van afgelopen dagen is er weer blauwalg ontstaan in diverse waterpartijen in Heerenveen. De meeste plekken zijn in De Greiden en Nijehaske.

Met borden wordt u geïnformeerd om niet in het water te zwemmen. Dit geldt ook voor uw hond(en).

Heidemeer is veilig!
Het Heidemeer staat als zwemwater onder controle bij het Wetterskip Fryslan. Het is volkomen veilig om te zwemmen in het Heidemeer.

Wat is blauwalg?
Blauwalgen of blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn hebben de meeste blauwalgen een blauw-groene kleur, enkele zijn rood-bruin. Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers, maar ook in zwemplassen. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, gaan ze afsterven. Blauwalg vormt dan een groenachtige, stinkende brei. Bij het afsterven produceert blauwalg toxische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Deze komen altijd via de mond het lichaam van een organisme binnen, van blootstelling via de huid is geen sprake.

Gezondheidseffecten van blauwalgen besmetting
Vanwege de productie van giftige stoffen is blauwalg schadelijk voor de gezondheid. Gezondheidseffecten komen het meeste voor bij kleine kinderen, omdat deze tijdens het zwemmen veel water binnenkrijgen. De verschijnselen van blauwalg-besmetting worden zichtbaar twaalf uur nadat er gezwommen is. De symptomen van blauwalg-besmetting zijn nogal uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Zwemmers die de blauwalgen binnenkrijgen, kunnen maag- en darmstoornissen ondervinden. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.

Advies omtrent blauwalgen
Er moet wel rekening mee worden gehouden, dat dezelfde verschijnselen ook door andere bacteriën veroorzaakt kunnen worden, vandaar dat altijd de huisarts geraadpleegd moet worden.

Denkt u blauwalg te zien?
Neem dan contact op met Wetterskip Fryslan via 058 292 22 22. Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met de gemeente Heerenveen via 140513.

Foto: Dennis Stoelwinder
blauwalg

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend