Uitreiking Wâldpyk voor ’t Hummelhûs tijdens reis naar Middeleeuwen

Uitreiking Wâldpyk voor ’t Hummelhûs tijdens reis naar Middeleeuwen

0

OUDEHORNE – Zaterdag 16 juli is het gedaan met de luxe bij Natuurtuin ’t Hummelhûs in Oudehorne. Ze gaan die dag terug in de tijd. Naar de Middeleeuwen om precies te zijn. ’t Hummelhûs en Puur-culivents laten zien hoe ze in de Middeleeuwen, zonder gas en elektriciteit, toch een heerlijk culinaire maaltijd op tafel zetten.
Boven open vuur zullen zij met typische Middeleeuwse specerijen, teljoren, verjus en eigentijdse ingrediënten een Middeleeuws menu koken. Vele historische kruiden en groenten groeien in de Natuurtuin en ’t Hummelhûs heeft zelfs een streekeigen aardappel ontwikkeld: de Hummelhûzer Rode. Voor al deze verdiensten krijgt de biologische teler zaterdag tevens het Wâldpyk-keurmerk uitgereikt.

Om 14.00 uur zal gestart worden met een rondleiding door Natuurtuin ‘t Hummelhûs van Dick Noteboom en Willem Teun Tel. Daarna zullen de koks Ruben Visser en Imke Gerritsen van Puur-culivents een kookworkshop geven over koken in de Middeleeuwen. Puur-culivents heeft specifieke kennis over het ontstaan en de achtergronden van recepturen, ingrediënten, kook- en conserveringstechnieken als wecken, roken, inmaken en drogen. Via dergelijke kookworkshops willen zij de kennis over ons culinaire erfgoed bewaren en behouden voor de toekomst. De samenwerking met ’t Hummelhûs is wat dat betreft perfect. In de Middeleeuwen kende men geen bestrijdingsmiddelen en zodoende passen de biologische en seizoensgebonden groenten en kruiden van ’t Hummelhûs goed bij deze Middeleeuwse workshop. Ook schenken ze die dag uitsluitend biologische sappen en wijnen. Er is overigens nog plek vrij. Opgave bij ‘t Hummelhûs: natuurtuinhummelhus@gmail.com (kosten €40,- p.p., kinderen 8 t/m 12 jaar €20, p.p., inclusief drankjes). De dag eindigt omstreeks 18.30 uur.

De Friese Wouden
De link tussen ’t Hummelhûs en De Friese Wouden is overduidelijk. Naast de biologische groenten en kruiden in vele rassen en variëteiten, zijn er twee groenten in het bijzonder die de connectie met de eigen streek alleen maar versterken: de Hummelhûzer Rode en Duizendblad.

Na 8 jaar ontwikkelen is het de familie Jansen uit Fochteloo gelukt om voor Natuurtuin ’t Hummelhûs een streekeigen aardappel te ontwikkelen. In 2013 hebben Dick Noteboom en Willem Teun Tel van de Natuurtuin deze aardappel gepresenteerd en de naam ‘Hummelhûzer Rode’ gegeven. Het is een aardappel met een rode schil. Een vastkoker met kruimige buitenkant. Geschikt voor koken, bakken en frituren. Naast het Wâldgieltsje dus ook een echte aardappel uit De Wâlden.

Het kruid Duizendblad is sinds kort de smaakmaker voor het eveneens met Wâldpyk gecertificeerde restaurant Paviljoen De Leyen in Rottevalle. Zij maken van het Duizendblad van ’t Hummelhûs een speciale Duizendbladsoep. Apart van het restaurant, die veelal werkt met streekproducten uit De Wâlden, is deze soep ook getooid met het Wâldpyk-keurmerk en daarmee net als de Hummelhûzer Rode een landelijk erkend streekproduct uit De Wâlden. “Met deze streekproducten hebben we weer twee nieuwe ambassadeurs voor de Fryske Wâlden erbij”, aldus Jan de Boer van Stichting Wrâldfrucht.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend