Column Lutz Jacobi; Werelderfgoedspeltje

Column Lutz Jacobi; Werelderfgoedspeltje

0
HEERENVEEN – Als volksvertegenwoordiger in het Nationaal Parlement schrijf ik in deze column over van alles en nog wat van het leven rond Het Binnenhof.

Onze bijzondere Wadden zijn sinds enige jaren een werelderfgoed. Daar zijn we trots op.

Dit weekend mag ik het eerste Werelderfgoedspeldje uitreiken aan de Wadlopers van deze dag. .Stichting Wadloopcentrum Pieterburen wil dat gasten van het wad afkomen als ambassadeurs van de Waddenzee.

Om dat te stimuleren krijgen de wadlopers na afloop van hun zware tocht door het waddenslib het officiële Wadden- Werelderfgoedspeldje. De Waddenzee is Werelderfgoed, omdat het uniek natuurgebied is (een van de grootste waddengebieden ter wereld) en omdat het kwetsbaar is,…… omdat het gekoesterd en beschermd moet worden.

Het is zo uniek: De zee verandert dagelijks verschillende keren van grote wadplaten vol leven naar een watermassa met golven. Eilanden, geulen, prielen en platen veranderen door de getijden steeds van vorm en soms ook van plaats. Met heel veel dieren en planten. Ergens las ik als beschrijving van de Waddenzee: “ Er is een plek waar hemel en aarde het toneel delen “.. Dat is wat het is en hoe het voelt. Als, inmiddels al vele jaren, woordvoerder Wadden neem ik voor werkbezoeken vaak medewerkers en collega’s mee vanuit de Tweede Kamer. Steeds weer zijn ze onder de indruk, ervaren ze die schoonheid. En komen ze eigenlijk als vanzelf al van het wad als ambassadeur! Voor mij als Friezin voelt het als mijn achtertuin, ik ben er graag en vaak. En als woordvoerder Wadden bescherm ik de Wadden in de Kamer als een tijger! Ik vind het dan ook mooi om morgen het eerste speldje te mogen uitreiken, op Lauwersoog.!!!

Foto: Dennis Stoelwinder

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend