Smartphone in het verkeer risico voor voetgangers

Smartphone in het verkeer risico voor voetgangers

0

Voetgangers in Europa worden tijdens het oversteken van de weg vaak afgeleid door hun smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek van DEKRA, dat uitgevoerd werd in zes Europese hoofdsteden. Van de bijna 14.000 tijdens het onderzoek geobserveerde voetgangers gebruikte bijna 17% hun smartphone tijdens deelname aan het verkeer. Het gebruik van de smartphone op straat blijkt vooral in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar behoorlijk intensief.

Uit de observaties bleek, dat zo’n 8% van alle leeftijdsgroepen een tekstbericht intypte tijdens het oversteken van de weg. 2,6% belde en ongeveer 1,4% deed het zelfs allebei. Ongeveer 5% van de voetgangers droeg oordopjes of koptelefoons zonder te praten. Waarschijnlijk luisterden zij naar muziek. De verwachting van het onderzoeksteam bleek te kloppen: jonge voetgangers gebruiken de smartphone vaker dan ouderen. In de leeftijdscategorie 25-35 jaar maakt ongeveer 22% onderweg intensief gebruik van de smartphone. Opvallend zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen: vrouwelijke voetgangers typten met name tekstberichten op de telefoon, terwijl mannen vaker naar muziek luisterden.

Extreme situaties

“Onze onderzoekteams meldden extreme situaties”, vertelt Klinke. “We observeerden groepen jongeren die allemaal op hun smartphone kijken, terwijl ze de straat overstaken. In één situatie botste de hele groep met een fietser.” Een aantal andere voorbeelden: een vrouw duwt een kinderwagen over een voetgangersoversteekplaats bij een stoplicht, terwijl ze tegelijkertijd op haar smartphone typt. Ze heeft geen aandacht voor het verkeerslicht op de kruising. Een man met aan de ene hand een peuter en aan de andere hand een kinderwagen, steekt de weg over terwijl hij zijn smartphone tussen schouder en oor klemt. Een telefonerende vrouw loopt, zonder te kijken, de weg op om de tram nog te halen.

Sterfgevallen

“Voetgangers moeten in het belang van hun eigen veiligheid hun aandacht helemaal op het verkeer richten”, adviseert Clemens Klinke. “Een voetganger is in het verkeer extra kwetsbaar. Afleiding door het gebruik van smartphones moet niet onderschat worden.” Uit ongevallenstatistieken blijkt dat ongeveer 22% van de verkeersdoden in de Europese Unie voetgangers zijn. De meeste van deze voetgangers verongelukken in de stad.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend