Dini Holtrop floreert in EK-finale bloemsierkunst

Dini Holtrop floreert in EK-finale bloemsierkunst

0

Tekst: Albert van Keimpema

GENUA – Dini Holtrop (36) uit Heerenveen heeft ons land op het Europees kampioenschap bloemsierkunst in het Italiaanse Genua waardig vertegenwoordigd, hoewel ze niet in de top eindigde. Hongarije won, vóór Rusland en Finland. De 18e plaats was een tikje tegenvallend, maar het niveau was dan ook erg hoog en de scores lagen heel dicht bij elkaar. De lente is met de bloemenpracht van ’s werelds beste floristen nu echt begonnen.

Wellicht wierpen de arbeidsintensieve arrangementen haar terug in het eindklassement. Ze wilde te graag laten zien wat ze allemaal in huis heeft. Enkele keren kwam ze in tijdnood, ondanks de gedegen voorbereiding van ruim een jaar en het begeleidingsteam van vijf mensen dat zij om haar heen had verzameld.

‘Als je de lat hoog legt kan dat gebeuren. Wat moet ik nu?, schiet er dan even door je hoofd. Gelukkig is het versneld tempo nauwelijks ten koste gegaan van de kwaliteit en het design, maar je hoopt vooraf dat je iets meer tijd kunt besteden aan de finishing touch,’ vindt Dini. Hoe goed alles vooraf ook is doordacht en getraind, aan improviseren ontkom je in zo’n finale niet. Dini: ‘Een moment suprème gebeurt maar één keer. Maar ik had de zenuwen onder controle.’  Ze is een bloemendesigner die niet houdt van toeters en bellen. Allerlei accessoires in de creaties verwerken is niet haar ding. Ze houdt zich bij de essentie van het pure ambacht op basis van technische vaardigheid die ze in ruim twintig jaar heeft opgebouwd. Misschien was de jury toch gevoelig voor wat meer aureool in de vorm van opsmuk? Dini: ‘Zou kunnen. De criteria liggen vast. Het kan niet aan de jurering hebben gelegen.’ ‘Dit heb ik verknald,’ wist Dini toen ze haar surprise-object, de laatste opdracht, op het tableau plaatste. Het prunusboompje waaraan een bont palet aan bloemen was opgehangen, werd topzwaar en boog gevaarlijk ver naar voren. De meegereisde fans sloegen de handen voor hun ogen. Gelukkig wist ze net op tijd de balans van het te herstellen.

De deelnemers uit 23 landen moesten over twee dagen zes opdrachten uitvoeren. Van een Fiat 500 in een bloemencorso (uiteraard), een bodydecoratie voor een model bij een Vespa (logisch), een garderobe-arrangement, een inspiratie op een pasta/pestopicknick op een alpenweide, tot een boeket met als thema lust & liefde. In laatstgenoemde opdracht verwerkte Dini heel pikant lingerie. ‘Een spannend stuk,’ lachte ze na afloop.

Dini was in 2014 nationaal kampioen. Ze behoort al jaren tot de vaderlandse en mondiale top. Al op haar veertiende stond ze in de winkel van Hé-As in Heerenveen, een kweekvijver van talent waarin nu de veelbelovende Kim van Hes, lid van het team, tot wasdom komt. Samen met partner Bert Kuiper runt Dini die zaak in combinatie met Binnema Bloemen in Sneek. Een druk bestaan. Ze moest dan ook goed plannen om tijd vrij te maken voor de training voor het EK. Een kampioenschap vergt veel tijd en energie. Dat gold ook voor de finale. ‘Dit is topsport,’ verzuchtte de frêle Heerenveense na afloop. ‘Een evenement als dit is een geweldige reclame voor ons vak. Tienduizenden volgden de prestaties van Dini via de website en social media,’ voegde Bert eraan toe.

Het was Dini’s laatste grote internationale titelstrijd: ‘Wij hebben een zaak en je moet veel investeren in zo’n competitie. Dat wil niet zeggen dat ik niet meer aan wedstrijden meedoe, maar een land vertegenwoordigen is een ander verhaal.’

Bij de pakken neerzitten was er niet bij: ‘Bloemen maken een mens gelukkig. Altijd, ook als het even tegenzit. Zonder bloemen is het leven saai en kleurloos.’

EK Bloemsierkunst 2 EK Bloemsierkunst 3

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend