Culturele Hoofdstad honoreert 45 projecten

Culturele Hoofdstad honoreert 45 projecten

0

Leeuwarden – Tijdens een bijeenkomst van de verschillende producenten is woensdagavond 30 maart een groot deel van het beschikbare programmabudget toegekend aan de producenten van 45 projecten. Dit zijn voornamelijk projecten die voor het oorspronkelijke bid book zijn bedacht. De gezamenlijke voorstellen vormen het fundament van het programma van Culturele Hoofdstad van Europa 2018.I

n het bid book kondigde de organisatie Leeuwarden-Fryslân 2018 aan om in het eerste kwartaal van 2016 tenminste aan 35 procent van de initiatiefnemers van de projecten een startsein te geven. Deze belofte is gisteravond ruimschoots nagekomen, nu meer dan 80 procent van de op dit moment vrij beschikbare middelen aan de verschillende onderdelen is toegekend.,,Het besluit is een mijlpaal voor de organisatie van Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het fundament voor het programma 2018 is nu gelegd, en de invulling en ontwikkeling kunnen concreet worden gemaakt. We zijn ervan overtuigd dat we met deze keuzes recht doen aan de uitgangspunten van het bid book uit 2013 en de financiële afspraken die daarin zijn vastgelegd”, aldus algemeen directeur Lieven Bertels.

De werktitels van de gehonoreerde projecten, die nu verder worden ontwikkeld, zijn: De Opening, Virtual Fryslân, Sense of Place, Legacy for Water, Spring Fever, Energy Now, The Sea The Sea, Farm of the World, Feel the Night, Eleven Fountains, Sailing on the Grass, Noordelijk Film Festival & The New Generation, Under the Tower, Potatoes go Wild, Giant Steps, Lân fan Taal, Lost in the Greenhouse (NL & PL), Strangers on Stage, Contemporary Dance, You’re Welcome, Migrating Ceramics, European Youth Music Festival, Never-ending Orchestra, Sports for Europe, Yiddish Waves, Lab LWD, De Reis, Living Landscape, Club of Leeuwarden, Do it Together, Behind the Front Door, Welcome to The Village, Royal Friesian, Alma Tadema, Escher, Mata Hari expo, Mata Hari opera, Explore the North, Oranjewoud Festival, Adje Lambertz, Der Schimmelreiter, Opera Spanga, Valetta-programma, Ambassades, Re-opening.

Een klein aantal partners had al eerder duidelijkheid gekregen vanwege de langere aanlooptijd van hun idee. Sommige projecten die in het bid book werden genoemd, zoals Floating Future en Romantic Painters from the North, gaan definitief niet door. Met een aantal partners wordt de komende maanden intensief gezocht naar middelen om hun project alsnog mogelijk te maken.

Door de stichting is gisteravond aan de projecten een bedrag van 23 miljoen euro toegezegd. Dit is een onderdeel van de totale begroting van circa 70 miljoen euro ten behoeve van Leeuwarden-Fryslân 2018. In deze begroting zijn ook andere projecten (vaak met externe sponsoren), evenals de organisatie, marketing en legacy opgenomen.De regie-organisatie van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 werkt voor de vorming en uitvoering van het programma samen met onafhankelijke producenten, kunstenaars, culturele en maatschappelijke instellingen en met de brede Friese gemeenschap. Het centrale thema is het streven naar een Iepen Mienskip.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend