Lente begint met Europees kampioenschap bloemsierkunst

Lente begint met Europees kampioenschap bloemsierkunst

0

HEERENVEEN – In het weekend van 9 en 10 april vertegenwoordigt Dini Holtrop (36) uit Heerenveen ons land op het Europees kampioenschap bloemsierkunst in het Italiaanse Genua. Dini was in 2014 nationaal kampioen. Ze behoort al jaren tot de vaderlandse en mondiale top. Er doen 23 landen mee aan de strijd om de Europa Cup van de internationale bloemenorganisatie Florint.

Alle hoop is gevestigd op Dini. De laatste Nederlandse kampioen van Europa was Herman van den Burg in 1983. Dat is voor een land dat als het bloemenland van de wereld wordt beschouwd wel erg lang geleden. Maar de concurrentie is hevig. Met name landen als Polen, Denemarken, Engeland, Duitsland, Finland en België behoren tot de favorieten. Bloemsierkunst is een mondiale discipline. De laatste winnaar van de World Cup was een Zuid-Koreaan.

‘Met een plaats bij de eerste tien ben ik tevreden. Uiteraard streef ik het allerhoogste na,’ aldus Dini, die al langer dan twintig jaar het vak van bloemist beoefent. Ze is een ervaren wedstrijddeelnemer.

Al op haar veertiende stond ze in de winkel van Hé-As in Heerenveen, een kweekvijver van talent waarin nu de veelbelovende Kim van Hes tot wasdom komt. Samen met partner Bert Kuiper runt Dini die zaak in combinatie met Binnema Bloemen in Sneek. Een druk bestaan. Ze moet dan ook goed plannen om tijd vrij te maken voor de training voor het EK. Een kampioenschap vergt veel tijd en energie, laat de Friese bloemendesigner weten.

Bloemsierkunst zit in Dini’s bloed. ‘Na een open dag van de bloemenbranche wist ik zeker dat ik in dit vak wilde werken. Dit is het voor mij, dacht ik. Vervolgens heb ik de vierjarige opleiding aan de bloemendetailhandelsschool in Zwolle gevolgd,’ vertelt de altijd stralende Dini. ‘Bloemen maken een mens gelukkig. Zonder bloemen is het leven saai en kleurloos,’ lacht ze.

Op het EK wordt Dini geassisteerd door Linda Eising uit Hooghalen. Zij is vooral belangrijk in de voorbereiding, die maanden in beslag heeft genomen. Het Nederlands team bestaat verder uit voormalige deelnemers. De strijd telt diverse competitie-elementen.

Dini: ‘Twee opdrachten bereiden de deelnemers thuis voor. Eentje draagt het thema Pasta Pesto Fiore, wat neerkomt op een picknick op een bergweide nabij Genua. Deze opdracht moet het lentegevoel oproepen. De andere die ik thuis voorbereid is een bodydeco.’ Andere thema’s zijn een retro-decoratie met een klassieke Vespa waarop een bruidspaar naar hun romantische trouwlocatie rijdt. De jurk moet worden versierd. Haute couture wordt eveneens verwerkt in het kampioenschap. Een zelf vormgegeven constructie is het raamwerk van een met bloemen en planten aan te kleden object in de etalage van een zaak in herenkleding. Een sexy boeket met 60 rozen in het kader van love and lust geeft een pikant cachet aan het kampioenschap. Verder moeten Dini en haar tegenstrevers een verrassingsopdracht uitvoeren en moeten ze een Fiat 500 in een bloemencorso verbeelden. Op zaterdagavond vindt tijdens een gala-avond de prijsuitreiking plaats.

Italië voelt voor Dini als een thuisland: ‘Bert en ik hebben namelijk een samenwerkingsverband met tuincentrum Agricola Home & Garden in Varese. Verder werken wij in onze bruidsdecoraties met onder andere de bekende couturier Domo Adami. Bert en ik zijn vaak in Italië.’

Over welke kwaliteiten moet je beschikken om een goede bloemenstyliste te zijn? Dini: ‘De techniek is het belangrijkste. Dat is de basis. Daarnaast moet je gevoel voor kleuren hebben en composities kunnen bedenken en maken. Uiteraard moet je creatief zijn en in beelden kunnen denken. De plaatjes die je voor ogen hebt moet je werkelijkheid laten worden. Ik ga helemaal op in dit vak en zo’n kampioenschap maakt duidelijk waar je staat, wat je niveau is. Supergaaf!’

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend