Uitzet grote hoeveelheid glasaal in Friesland

Uitzet grote hoeveelheid glasaal in Friesland

0

FRIESLAND – Vanaf donderdag 17 maart wordt er door Friese beroepsvissers en vrijwilligers van de Friese sportvisserij 1.000 kilo glasaal uitgezet in Friesland (en deels in Zoutkamp, Groningen). Dat zijn ongeveer 3 miljoen jonge palingen.

De uitzet van deze uitzonderlijk grote hoeveelheden jonge palingen (glasaal) is mogelijk geworden door de sterk gestegen, natuurlijke aankomst van jonge palingen (glasaal) aan de Europese kusten. Vanaf 2010 laat de aankomst van jonge palingen aan de Europese kusten een duidelijke stijging zien. Slechte weersomstandigheden in 2015 brachten minder jonge palingen aan de kusten, maar in het seizoen 2015 – 2016 zijn de glasalen weer in enorme aantallen aangetroffen.

In Reduzum wordt de glasaal uitgeladen, gewogen, gecontroleerd op kwaliteit en vervolgens gedistribueerd onder de beroepsvissers, die de paling vervolgens op verschillende locaties uitzetten. Het project wordt gecoördineerd door Stichting DUPAN. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend