Smullen en gezelligheid voor jonge nieuwkomers

Smullen en gezelligheid voor jonge nieuwkomers

0

HEERENVEEN – “Ik had nog nooit met Nederlanders samen gegeten”, schreef een van de gasten een dag na het feest in Het Ambacht. Hij was geraakt door de ontmoetingen en de moeite die was gedaan door iedereen om zo’n leuke avond te organiseren. Het diner voor jonge nieuwkomers in Heerenveen is er een om met warmte en hoop op een goede toekomst op terug te kijken.

Jongeren die als vluchteling naar Nederland komen, zijn niet meer altijd onderdeel van een gezin. Soms ook zwerven ze alleen over de wereld voor ze hier komen, soms komen ze in het kader van gezinshereniging na een lange tijd zonder ouders. YoncaMedia interviewde enkele van hen in het najaar. Wat raakte was hun optimisme. “We vinden het geweldig dat Nederland ons heeft opgenomen en willen graag de taal leren om zo snel mogelijk te kunnen studeren of werken, want dan kunnen we voor onszelf zorgen”, vertelden ze: “We proberen contacten te leggen met andere jongeren door bijvoorbeeld naar een voetbalcourt te gaan.” Verdriet hadden ze ook, want ze hadden hun moeder moeten achterlaten tijdens de vlucht. Dat gaf zorgen, want een moeder moeten missen is zwaar.

Reden tot actie. Hoe geef je jongeren die nieuw zijn in Heerenveen een warm onthaal? Tijdens de Meet & Greet van Hart voor Heerenveen werden al handen in elkaar geslagen: een diner moest het worden, een avond van lekker eten en ontmoeten. Henk Markus stelde onmiddelijk Restaurant Het Ambacht ter beschikking, het bestuur van de Vrouwenkamer bood praktische hulp aan en Smilde Foods stelde voor producten te leveren voor het diner.

Iets neerzetten voor jongeren zonder jongeren in de organisatie, is meestal niet zo’n goed idee. Vandaar dat Yentel den Dulk, Joshua Zagt en Stijn van Dijk aansloten als medeorganisatoren vanuit hun maatschappelijke stage op Bornego Beugel. Samen met Henk Markus werden plannen gesmeed voor het grote moment. Enthousiaste vrijwilligers sloten aan om te helpen en sponsoren werden gezocht. Intussen bogen Hans Kingma en Judith Bouius van Stichting Vluchtelingenwerk zich, samen met taalcoach Marjolein Reurich, over het uitnodigen van de jongeren.

2 11

Op zondag 21 februari was het zover: alle producten die waren aangeleverd door genereuze Heerenveense ondernemers werden door de kookclub van ondernemers Bert, Hans, Albert, Bert, Robert en Jan Kees omgetoverd tot een heerlijk Italiaans driegangen diner. Tafels werden gedekt, de speciaal samengestelde playlist van Geart Meijer ging aan, het ontvangstcommittee stond klaar, bij Puur werd alvast hard gewerkt aan de desserts en het feest kon beginnen.

Tegen 18.00 uur druppelden de gasten binnen. Jongeren tussen 15 en 25 jaar schudden handen en zochten hun plek aan de tafels. Vanaf het antipasti-buffet kon iedereen zich alvast tegoed doen aan heerlijke hapjes. Gastvrouwen en –heren gingen in gesprek met iedereen die dat leuk vond, al snel was het gezellig. Hilarisch was de opening van het diner in drie talen, maar iedereen had al begrepen waar het om ging. Met uiteindelijk ruim 35 mensen aan tafel werd het een levendig diner. Verhalen gingen over en weer, mailadressen werden uitgewisseld. Zo gaan er binnenkort jongeren mee om piano te spelen met Delano van 16. Anderen komen kijken bij basketball als Joshua speelt. Jongerencentrum Casa werd genoemd als place to be als je wilt chillen. En intussen wisselden de mooie gerechten zich af. “Het was wel spannend om hier naartoe te komen. Ik vind het heel speciaal dat ik in een restaurant ben uitgenodigd en dat zoveel mensen echt contact zoeken”, vertelt een van de jongeren: “Samen eten schept een band, ik ben heel blij hiermee.” Dat zoveel mensen belangeloos meewerken, vinden ze allemaal bijzonder.

8 3

6 10

Na het dessert moet een aantal gasten alvast vertrekken. De rest drinkt nog een kop koffie en dan is het tijd om te gaan. Maar niet voordat iedereen een heerlijke Gouden Plak meekrijgt met de uitleg dat Heerenveen best een goede plek is om te zijn en dat iedereen welkom is. “Dat is wel wat ik voel, welkom bij fijne mensen”, zegt iemand. En daar ging het natuurlijk om.

Intussen staat de spoelkeuken niet stil en na het vertrek van de laatste gasten, zet iedereen nog een tandje bij om Het Ambacht weer netjes achter te laten. De stagiaires zijn tevreden: “Heel blij zijn we dat we deze stage hebben mogen lopen en ook om dit zo samen te doen”, menen ze alle drie. Ook op hen heeft het impact gehad om iets te organiseren dat zoveel betekent voor medeburgers.

Was het geslaagd? Absoluut! Wat een saamhorigheid was er binnen het topteam van vrijwilligers, dat hard heeft gewerkt. Hoe mooi om te zien dat velen als sponsor bijdroegen aan het evenement. Voor herhaling vatbaar? “We hopen hiermee een voorbeeld te hebben gegeven aan anderen en aan mensen die nieuw in Heerenveen zijn gekomen, vaak door verschrikkelijke omstandigheden. Want als je de handen ineen slaat, kun je veel neerzetten. Dat kan gaan van workshops tot samen muziek maken of sporten. Of misschien gewoon door af en toe eens thee te drinken met elkaar. Als je in Nederland aankomt ben je wel veilig, maar dan begint het pas. Zowel vrolijkheid als verdriet kunnen delen, is helend en verbindend. Niemand moet eenzaam hoeven zijn”, aldus de organisator.

We bedanken, ook namens de gasten, onze sponsoren van harte. Zonder jullie was deze geweldige happening niet mogelijk geweest:
René en Erica Hofma uit Katlijk – de Koffieplantage – Smilde Foods – Ekoplaza – Henk Markus – Geert Bosman van ’t Gerecht – Hanos Heerenveen – Wijn & Spijs – Puur – Sally’s Groenten en Fruit -Heerenveen ’n Gouden Plak – YoncaMedia – Dekas – Neusje van de Zalm

Ook Nurcan, Anneke, Jos, Coby, Bert, Hans, Albert, Daniëlle, Bert, Robert, Jan Kees, Marleen, Delano, Zarah, Nader, Marjolein, Hans, Judith en Geart bedankt voor jullie topbijdragen op elk gebied van deze avond.  

Speciale dank aan Henk Markus. Niet alleen voor het gebruik van Het Ambacht als locatie, ook voor alle weken van voorbereiding samen met de organisatoren.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend