Een duurzaam kantoorpand voor Accolade

Een duurzaam kantoorpand voor Accolade

0

HEERENVEEN – Accolade maakt haar kantoorpand in Heerenveen duurzaam en energiezuinig. Ook richt zij het pand in voor Bewust Werken. Dit is een vorm van flexibel werken waarbij medewerkers steeds bewust kiezen welke werkplek het beste bij hun taak past. In het pand staat ontmoeting centraal. Zo biedt het straks ook plek voor ondernemers. De corporatie trok samen op met Van Wijnen. Deze vormde een team met inwoners en ondernemers uit Heerenveen. Dit leidde tot een verrassend ontwerp.

‘Elke stapt telt,’ vindt Rein Swart directeur van Accolade. ‘In het vernieuwde kantoor hebben we aanzienlijk minder energieverbruik en verspilling. Ook bieden we plek aan medewerkers die nu op andere locaties in Heerenveen werken. Zo verlagen we onze bedrijfskosten.’ Het pand in zijn nieuwe vorm inspireert en zorgt voor ontmoeting. Er komen gezonde en eigentijdse werkplekken, waar medewerkers effectief en prettig werken. ‘Waar en wanneer ben ik het meest van toegevoegde waarde? Dat is de vraag we ons steeds stellen,’ aldus Swart. De investeringen verdient Accolade binnen vijftien jaar terug.

Gemeentelijk monument

Accolade werkt vanuit twee naastgelegen panden, waaronder een schoolgebouw uit 1958 aan de Thorbeckestraat. Een gemeentelijk monument dat van historische waarde is voor Heerenveen. De aanpassingen aan de buitenkant zijn daarom minimaal. Op het dak komen pv-panelen. Verder gebeuren de energiezuinige maatregelen aan de binnenkant. Het pand was al toe aan een grote onderhoudsbeurt. Deze gebeurt gelijktijdig.

Ondernemers ontmoeten elkaar

Ook het moderne pand aan de Van Kleffenslaan gaat mee in de aanpak. Hier is het baliepunt van Accolade. Binnen komt een nieuwe en bruisende sfeer. Het pand wordt onder meer ingericht met gebruikte zeecontainers en zithoeken. Het wordt een urban hotspot, waar ook starters en ondernemers zich kunnen vestigen en samenwerken.

Duurzame stappen

Accolade werkt hard om duurzaamheid te verankeren in haar organisatie. Rein Swart: ‘Als corporatie van 16.000 woningen kunnen wij veel verschil maken.’ Zij werkt volgens The Natural Step. Een methode die helpt om in stappen volledig duurzaam te worden. Bij het ontwerp waren de principes ‘hergebruik’ en ‘lokaal’ leidend. ‘We gebruiken hout uit gesloopte woningen in Joure voor de inrichting. Ook hergebruiken we kantoormeubilair,’ vertelt Swart. Tegelijk verkenden de partijen duurzame mogelijkheden om toe te passen bij huurwoningen. Zoals isolatie van vlas of bioparels en verf op biologische basis.

Start verduurzaming

Op maandag 22 februari startten de werkzaamheden, die tot ongeveer oktober duren. Tijdens de verbouwing zijn de huurders gewoon van harte welkom, want het baliepunt blijft open. De verduurzaming werd feestelijk ingeluid door Geesje Hessels, kantinemedewerkster bij Accolade en Gerard Jonker, uitvoerder bij Van Wijnen. Samen lieten zij het doek vallen voor de oude situatie. Op het doek is alvast een doorkijkje te zien van de nieuwe ontmoetingshal.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend