Aandacht voor Stadsfries in Qwestie van Tijd

Aandacht voor Stadsfries in Qwestie van Tijd

0

HEERENVEEN – In Leeuwarden spreken ze het. En in Dokkum, Sneek, Harlingen, Bolsward, Sloten en Stavoren: Stadsfries of Stedsk. Een opmerkelijke taal, die zowel op Fries als Nederlands lijkt.

In een nieuwe aflevering van Qwestie van Tijd onderzoekt presentatrice Leonie Sinnema de oorsprong van dit bijzondere ‘taaltsie’. Daarbij krijgt ze hulp van taalonderzoekers Pieter Duijff van de Fryske Akademy en Reitze Jonkman. Beiden schreven zij verschillende boeken over het Stadsfries. Eigenlijk is dat geen goede benaming van de taal, zegt Pieter Duijff. “Want het is geen Fries!” Hoe we de taal dan wel moeten noemen, daarover wordt al decennialang getwist. In de negentiende eeuw stonden taalonderzoekers Kloeke en Gosses recht tegenover elkaar. Kloeke vond dat Stadsfries Nederlands was, maar door de Friezen ‘imperfect’ uitgesproken.

Gosses was daarentegen van mening dat het toch echt Fries was. Dinsdag 23 februari is de uitzending te zien vanaf 17.30 uur, in Qwestie van Tijd of dit vraagstuk definitief opgelost kan worden. De uitzending kan later ook online teruggekeken worden via de volgende link: http://www.podium.tv/nl/201602231732 Bent u nieuwsgierig geworden naar andere uitzendingen van Qwestie van Tijd? Dan kunt u via de website van Qwestie van Tijd diverse afleveringen terugkijken: www.podium.tv/QwestievanTijd

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend