Plassterk wil precarioheffing afschaffen

Plassterk wil precarioheffing afschaffen

0

DEN HAAG – Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de precariobelasting afschaffen en zal hiervoor een wetsvoorstel indienen bij de Tweede Kamer. Gemeenten kunnen precario heffen op onder meer kabels en leidingen onder de grond. Deze belasting op hun leidingen is de drinkwaterbedrijven al jaren een doorn in het oog omdat zij deze moeten doorberekenen aan hun klanten. Vewin, de Vereniging van waterbedrijven in Nederland, is blij met zo’n wetsvoorstel omdat deze belasting indirect en onzichtbaar is voor de burger. Bovendien dreigt het aantal gemeenten dat deze vorm van belasting heft in hoog tempo groter te worden.

Het beoogde wetsvoorstel van minister Plasterk gaat uit van afschaffing van precario en biedt gemeenten tien jaar de mogelijkheid om maximaal het tarief te hanteren zoals dat op 1 januari 2016 in hun gemeente geldt. Over uiterlijk tien jaar zal alle precariobelasting op kabel- en leidingnetwerken van nutsbedrijven afgeschaft zijn.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend