Heerenveen betaalt ouderbijdrage jeugdzorg terug

Heerenveen betaalt ouderbijdrage jeugdzorg terug

0

HEERENVEEN – Inwoners van Heerenveen van wie in 2015 een ouderbijdrage Jeugdzorg is gevraagd, hoeven deze toch niet te betalen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de maatregel terug te draaien. De al betaalde ouderbijdragen worden teruggestort. Verwacht was dat dit voor ouders een besparing in de kosten zou opleveren. Deze verwachting komt niet uit, blijkt uit onderzoek.

Veelbesproken onderwerp

Met de introductie van de jeugdwet op 1 januari 2015 werd de ouderbijdrage ingevoerd. Deze is bedoeld als bijdrage van ouders in de kosten en verzorging wanneer een kind buiten het eigen gezin wordt verzorgd en opgevoed, of als het kind voor een (dag)deel buitenshuis verblijft. De achterliggende gedachte was dat ouders van wie een kind gedeeltelijk niet thuis kan zijn, minder kosten zouden maken. In de loop van 2015 is de ouderbijdrage veel besproken, zowel in de Tweede Kamer als in de samenleving. Inmiddels heeft staatssecretaris Van Rijn besloten om de ouderbijdrage met ingang van 2016 weer af te schaffen. Wettelijk gezien blijft die bijdrage voor 2015 gewoon gelden.

Standpunt Heerenveen

De gemeente Heerenveen heeft besloten om ook over 2015 af te zien van het innen van die bijdrage. “Wat voor 2016 en later niet redelijk gevonden wordt, kan dan dat voor 2015 ook niet zijn,” vindt wethouder Hans Broekhuizen. “Onderzoek van de staatssecretaris laat duidelijk zien dat er vaak geen sprake is van besparingen voor ouders. Dan is een ouderbijdrage niet rechtvaardig en kan het een onbedoelde drempel worden om hulp te vragen.”

Uitvoering motie gemeenteraad

In april had de gemeenteraad al een motie aangenomen. “Op dat moment kon het nog alle kanten op met de ouderbijdrage”, aldus de wethouder. “Om dan al te stoppen met incasseren en het dan misschien later weer op te pakken vonden wij niet verstandig. Nu is die duidelijkheid er wel, en geven wij mensen het geld terug”.

Terugbetaling

Voor zover de bijdragen al waren geïncasseerd, kunnen de ouders die terugverwachten. Daarvoor maakt de gemeente met het CAK afspraken. Het CAK incasseert de bijdragen ook namens Heerenveen.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend