Bewust omgaan met wat je hebt: Kledingruilbeurs Luxwoude

Bewust omgaan met wat je hebt: Kledingruilbeurs Luxwoude

0

LUXWOUDE – Al jaren een begrip op het gebied van ruilhandel, gezellige ontmoetingen en de duurzame gedachte: op 19 maart opent de Kledingruilbeurs de deuren voor haar achtste editie.

Keur aan kleding
In ‘t Trefpunt is het nog rustig, maar komende zaterdag stroomt het dorpshuis van Luxwoude vol met enthousiaste ruilers. Tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen welkom om tweedehands kleding in te brengen. Terwijl bezoekers zich vermaken met een praatje, hapje en drankje, zorgt het vrijwilligersteam dat alle kleding wordt gesorteerd en overzichtelijk op rekken en tafels wordt uitgestald. “En dan kan er worden geruild van 12.45 tot 14.30 uur. We werken alleen met schone, nette kleding, dus alles wat je tegenkomt is in goede staat”, vertelt initiatiefneemster Jocyta Agricola.

En er is meer
“We werken met een puntensysteem, waardoor er geen geld aan het aanschaffen van een nieuwe garderobe te pas komt. Voor elk ingeleverde item krijgt een inbrenger punten. Deze kunnen dan weer worden besteed aan andere kledingstukken.” Naast kleding is er ook gelegenheid om stoffen,  boeken en andere media te delen. En er is een primeur: dit jaar kunnen er zaden worden geruild.

Bewust leven
De ruilbeurs is voor Jocyta een logische ontwikkeling in de bewustwording van mensen. Volgens haar komen er veel te veel spullen op de afvalberg terecht, die daaraan nog helemaal niet toe zijn: “Waarom zou je dingen weggooien die nog goed gebruikt kunnen worden? En vervolgens is het ook milieubelastend om nieuwe goederen te kopen.” Ze doet er veel onderzoek naar, de effecten van onze wegwerpmaatschappij en ons massaconsumptiegedrag. Zo legt ze haarfijn uit hoeveel water er nodig is voor het maken van één spijkerbroek en welke chemicaliën er in nog nieuwe kleding zitten, waarmee de huid in aanraking komt door ze te dragen.

Gezelligheid
Het sociale aspect van de ruilbeurs is groot. Niet alleen is het dè manier voor jong en ouder om voordelig aan leuke kleding te komen. Voor veel mensen is het ook een leuk uitstapje en een moment van contact met anderen. Deelname hangt niet af van de inhoud van iemands beurs. Jocyta is blij met de enthousiaste mensen die elk jaar helpen: “Twintig mensen zetten zich vrijwillig in om er een mooie dag van te maken. In mijn eentje zou ik dit natuurlijk nooit van de grond krijgen.”

Kom ook
Hoog tijd dus om nog even door je kledingvoorraad te gaan, de boeken en dvd’s op te pakken die je graag een tweede leven gunt en je op te geven voor de Kledingruilbeurs. Dat kan via het mailadres kledingruilbeurs@gmail.com De activiteiten van de Kledingruilbeurs kun je volgen via de Facebook-page of website.
kledingruilbeurs flyer

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend