Terugblik liveblog: Storm trekt over Heerenveen

Terugblik liveblog: Storm trekt over Heerenveen

1

HEERENVEEN – In deze liveblog houden we u op de hoogte van de gebeurtenissen rond storm Ciara.

Langs de noordwestkust komen momenteel zeer zware windstoten van rond 120 km/uur voor en staat een (zware) zuidwesterstorm, windkracht 9 tot 10. Deze zeer zware windstoten breiden zich langzaam zuidoostwaarts uit. Elders komen voorlopig zware windstoten voor van 75-100 km/uur.

Verder landinwaarts zijn pas in de avond zeer zware windstoten van 100-120 km/u mogelijk, vooral tijdens de passage van een gebied met stevige buien. Voor de zeer zware windstoten is code oranje van kracht. De wind komt uit het zuidwesten, in de loop van de avond uit het westen.

Update 15.20
De brandweer is uitgerukt naar de K.R. Poststraat in het centrum van Heerenveen. Hier is het dak van een flatgebouw beschadigd door de storm. Grote platen zijn naar beneden gewaaid. De brandweer maakt ter plaatse een plan van aanpak. De K.R. Poststraat is deels afgesloten.

Blog gaat verder onder de foto’s!

Update 15.30
Het is raadzaam niet meer de weg op te gaan als dit niet noodzakelijk is. Kom niet naar de K.R. Poststraat!

De brandweerkorpsen van Tjalleberd en Nieuwehorne zijn inmiddels ook gealarmeerd voor stormschade.

Update 15.45
Aan de Kattebos in Heerenveen is een boom omgewaaid. Hierbij is ook een lantaarnplaal beschadigd. De boom ligt over de weg.

Ook aan de Jister is een boom omgewaaid. De gemeente heeft beide bomen verwijderd.

Foto: Jolanda Veenstra
Tekst gaat verder onder de foto!

Update 16.00

Het hoogtepunt van de storm moet nog komen. Wie belt u wanneer er sprake is van stormschade? Meldkamer Noord Nederland heeft het erg druk met stormmeldingen.
Tekst gaat verder onder de afgbeelding!

Update 16.20

Café restaurant Spoorzicht heeft besloten om vanwege de storm vandaag dicht te blijven.

Aan de Prins Bernhardweg is een grote boom omgewaaid. deze is opgeruimd door de gemeente.

Update 16.40

Aan de Mars op industrieterrein IBF waaien gevelplaten van een bedrijfspand. De brandweer is in kennis gesteld.

Tekst gaat verder onder de foto’s!
Update 17.10

De situatie bij het flatgebouw aan de K.R. Poststraat is nog steeds erg gevaarlijk. Inmiddels heeft een deel van de dakbedekking losgelaten. Dit hangt langs de flat. De omgeving is door de hulpdiensten afgezet. De K.R. Posttraat blijft voorlopig afgesloten. Ook het busverkeer mag er niet langs.

Tekst gaat verder onder de foto’s!

Update 17.40

Aan de Trambaan is de kap van een lantaarnpaal losgeraakt. Deze zwiepte gevaarlijk heen en weer. De losse kap is door de brandweer verwijderd.

Tekst gaat verder onder de foto’s!

Update 17.55

De storm zal de naar verwachting nog heftiger worden wanneer er straks een buienlijn met bijbehorend koufront over trekt. Naar verwachting zal het hoogtepunt tussen 19.00 en 20.00 uur plaatsvinden in Friesland. De ANWB roept op om niet meer de weg op te gaan.

Update 19.00 

De storm bereikt zijn hoogtepunt met zeer zware windstoten. De brandweer in Heerenveen is na diverse meldingen rond zes uur even terug op de kazerne voor een hapje eten. Deze rust was hen niet lang gegund. Inmiddels zijn de brandweerlieden alweer op pad om stormschademeldingen te verhelpen. Het gaat om meldingen aan de Binnenweg en in Rottum.

Update 20.15
Inmiddels is het hoogtepunt van de storm aangebroken. Een buienlijn met felle winstoten trekt over. Ook een klap onweer is mogelijk. De temperatuur daalt flink.

Update 20.25

De bovenste etage van het appartementencomplex aan de K.R. Poststraat zijn ontruimd. Zeven bewoners worden ondergebracht in een hotel. De K.R. Poststraat tussen het Gemeentehuis en de Nieuwstraat blijft afgesloten tot in ieder geval maandagochtend.

Tekst gaat verder onder de foto!

Update 21.20

Later vanavond en komende nacht verdwijnen de zeer zware windstoten van het noordwesten uit, maar zware windstoten van 75-100 km/uur houden waarschijnlijk de gehele maandag aan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding!

Update 22.00 uur

Het KNMI heeft code oranje voor de provincie Friesland ingetrokken. Het hoogtepunt van de storm is voorbij. Vanaf nu is code geel van kracht. Er kunnen nog steeds windstoten van 75 tot 100 km/uur voorkomen. De code geel is ook de gehele maandag van kracht.

Wij sluiten hierbij de liveblog!

1 reactie

  1. Belde vandaag met WoonFriesland. De dame aan de lijn vroeg vriendelijk wat men voor ons kon betekenen: Ik zei dat er voor mij iemand het dak op kon…………. Even een verbaasd: “Huh ?” Ik: ” Er is een pan van het dak gewaaid en ik zou het op prijs stellen wanneer er iemand langs kon komen om er een nieuwe pan op te leggen.”
    De dame aan de ander kant van de lijn kon er hartelijk om lachen. ” Zo heb ik die uitdrukking nog nooit gehoord.”
    Een beetje humor moet kunnen; of niet dan ?

X
X

Deel dit met een vriend