Nieuw hulpverleningsteam van de brandweer operationeel

Nieuw hulpverleningsteam van de brandweer operationeel

0

HEERENVEEN – Sinds woensdagmiddag 1 juni is het nieuwe Specialisme Technische Hulpverlening (STH) van de brandweer operationeel. Na ruim een jaar van organisatorische voorbereiding, opleiding en training zijn de vijf interregionale STH-teams vanaf 1 juni landelijk inzetbaar voor grote en complexe ongevallen zoals instortingen van gebouwen/tunnels en treinrampen.

In Fryslân is de standplaats van het team de brandweerkazerne in Drachten. In het team zitten ook een aantal brandweerlieden uit Heerenveen.

Het afgelopen jaar hebben de leden van het STH een opleiding gevolgd. Er is intensief geoefend op allerlei scenario’s. De opleiding is in april afgesloten met een tweedaagse eindoefening in het Duitse Wessel. De teamleden zullen met regelmaat worden bijgeschoold. Ook staan er ieder jaar een aantal oefeningen op het programma.

Hoe komen de STH teams ter plaatse bij een rampplek?

Per team (9 specialisten) komen ter plaatse: een dienstauto van de teamleider, een tankautospuit met de basisbenodigdheden, twee haakarmvoertuigen inclusief twee containers (gereedschappen en bobcat). De containers worden zo dicht mogelijk geplaatst bij het incident met behulp van de twee haakarmvoertuigen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan wordt de bobcat ingezet voor zowel het verplaatsen van de gereedschappen alsmede vervoer van mogelijke slachtoffers.

Samen

Technische Hulpverlening is een specialisatie van de basisbrandweerzorgtaak technische hulpverlening. Incidenten op dit gebied worden vanuit de basisbrandweerzorg uitgevoerd en opgeschaald. In die gevallen waar kennis, techniek en/of materialen in de basisbrandweerzorg onvoldoende of niet beschikbaar zijn, wordt het STH ingezet. Indien nodig vult USAR.nl, het internationale Urban Search And Rescue Team aan met bijvoorbeeld speurhondenteams, medische ondersteuning, aanvullende kennis en/of materieel met één of meerdere USAR.NL-teams.

Basisbrandweerzorg, STH en USAR.nl vullen elkaar aan en werken samen om bij technische hulpverleningsincidenten met een hoog specialistisch karakter, met elkaar het verschil te maken. Daarnaast zoekt STH de samenwerking op met andere partijen zoals Prorail en THW.

Foto’s: Brandweer Fryslân

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend