Eva Vriend over haar boek De helpende hand

Eva Vriend over haar boek De helpende hand

0

 

HEERENVEEN – Schrijfster verbindt historie gezinszorg met levensverhaal moeder

Op maandag 29 februari vertelt Eva Vriend in de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48 in Heerenveen over haar onlangs verschenen boek De helpende hand. Deze goed ontvangen paperback (tevens verkrijgbaar als e-book) handelt over de verborgen historie van de Nederlandse gezinszorg, waarin ook de moeder van de schrijfster werkzaam was. De aanvangstijd van deze lezing is 19.30 uur. Het belooft een boeiende avond te worden. Aanmelden tevoren is gewenst.

In De helpende hand keert Eva Vriend terug naar de begindagen van de Nederlandse verzorgingsstaat. Op invoelende wijze legt zij de veelbewogen geschiedenis bloot van het beroep van gezinsverzorgster, dat een grote rol speelde in de levens van zeer velen. Het dreef mee op de golven van de verzorgingsstaat: van het begin in de jaren vijftig, via het hoogtepunt in de jaren tachtig (toen honderdduizenden vrouwen het uitoefenden) tot de thuiszorgvoorziening van nu, die de overheid liever kwijt dan rijk is.

In het eerste deel van haar lezing schetst Vriend aan de hand van de hoofdpersonen uit haar boek de geschiedenis van de gezinsverzorging. Hierin verweeft zij het persoonlijke verhaal van haar moeder Ria. Geboren in de Tweede Wereldoorlog, als oudste dochter in een katholiek tuindersgezin, wordt Ria, zoals zoveel meisjes in die tijd, al jong ingezet als steun en toeverlaat in het altijd drukke huishouden. Naar school gaan zit er voor haar niet in. Uiteindelijk wordt Ria wegens ziekte afhankelijk van het beroep waarvoor zij zelf is opgeleid.

Na de pauze (met gelegenheid tot signeren) voert Eva het woord over de bezuinigingen in de thuiszorg vanaf de jaren tachtig, hoe zij dat thuis merkte en hoe het er in de participatiesamenleving van nu voorstaat in de thuiszorg. Daarna is er ruim gelegenheid om vragen te stellen.

Eva Vriend (1973) is historicus en journalist. In 2013 publiceerde deze Emmeloordse de bestseller Het nieuwe land, over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Flevoland. De helpende hand is haar tweede boek. Vorige maand stond het centraal in een aflevering van het televisieprogramma Andere Tijden.

Aanmelden voor deze avond kan in de bibliotheek, telefonisch (0513-626675), via de site www.bibliotheekheerenveen.nl en per e-mail: heerenveen@bibliothekenmarenfean.nl. De toegangsprijs bedraagt €3,50 voor leden en €5 voor niet-leden van de bibliotheek.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend