Boeiende lezing over Friese grafcultuur en grafpoëzie in bibliotheek Heerenveen

Boeiende lezing over Friese grafcultuur en grafpoëzie in bibliotheek Heerenveen

0

HEERENVEEN – Op maandag 1 februari houdt Peter Karstkarel een interessante lezing over het boek ’Dag, mijn lieve moeder’ in de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48 in Heerenveen. Samen met zijn vrouw Klaske heeft Karstkarel in dit boek de Friese grafcultuur in kaart gebracht. Een opmerkelijk hoofdstuk is gewijd aan bijzondere voorbeelden van grafpoëzie. Ook hieraan zal hij aandacht schenken. Daarmee speelt de bibliotheek in op de landelijke Poëzieweek, die dit jaar wordt gehouden van 28 januari tot en met 3 februari. De aanvangstijd van de lezing is 19.30 uur.

De titel ‘Dag, mijn lieve moeder’ is afkomstig van het ontroerende opschrift op een kleine grafsteen, die de Karstkarels vonden op het kerkhofje van Brongerga. Het eenvoudige zerkje gaf geen naam en datum prijs; het was een graf voor iedere moeder en van alle tijden. Een enorm contrast met de nabijgelegen, nogal pompeuze grafkelder van de familie Van Limburg Stirum: een soort ‘drive-in’ waar de lijkkoetsen naar beneden konden rijden.

Sinds die dag in Brongerga hebben Peter en Klaske Karstkarel ruim 480 kerkhoven en begraafplaatsen en honderden kerken in heel Friesland bezocht. Met als resultaat een imponerend verslag in boekvorm van deze tien jaar durende graventocht: niet minder dan 26 hoofdstukken, samengebracht op liefst 668 pagina’s en voorzien van een kleine 1.200 fraaie kleurenfoto’s.

Grafpoëzie kan een glimlach opwekken, tot vertedering leiden en tot nadenken stemmen. Emotie is er ook in andere vormen in het verhaal van Karstkarel. Zoals wanneer hij vertelt over in grafstenen gebeitelde drama’s: ouders die hun kinderen verloren, schaatsongelukken, schipbreukelingen, slachtoffers van oorlogshandelingen.

Peter Karstkarel neemt de luisteraar kriskras door de provincie mee op een bewogen reis, die het begin is van een indrukwekkende kennismaking met de grafcultuur en grafpoëzie in Friesland.

Voor deze lezing is aanmelden gewenst. Dit kan bij de servicebalie in de bibliotheek, telefonisch (0513-626675) en via www.bibliotheekheerenveen.nl en heerenveen@bibliothekenmarenfean.nl. De entreeprijs bedraagt €3,50 voor bibliotheekleden; niet-leden betalen €5,-

Bijlage: Foto van Peter Karstkarel.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend