Uit de oude doos: 7 mei 1997 enorme centrumbrand in Heerenveen

Uit de oude doos: 7 mei 1997 enorme centrumbrand in Heerenveen

0

HEERENVEEN – Het is woensdagavond 7 mei 1997 als om half acht in de avond de piepers van de vrijwillige brandweer in Heerenveen afgaan. De melding betreft een brand in een winkel aan de Dracht in het centrum van Heerenveen.

De brandweer van Heerenveen rukt met een autospuit en ladderwagen uit vanaf de oude kazerne aan de Koornbeursweg. Ter plaatse blijkt de winkel van elektronica handel Scheer & Foppen in brand te staan. Al snel wordt de rest van het Heerenveense brandweerkorps opgeroepen om te komen helpen. Het vuur breidt zich razendsnel uit en ontwikkelt zich tot de grootste centrumbrand ooit in Heerenveen.

De Heerenveense brandweer vraagt om assistentie van omliggende korpsen. Brandweerwagens uit Tjalleberd, Nieuwehorne, Jubbega, Wolvega, Joure en Drachten spoeden zich naar het centrum van het Friese Haagje.

Ondanks de massale inzet van de brandweer richt de brand enorme schade aan. Vier winkelpanden en een snackbar aan de Dracht en Gedempte Molenwijk gaan in vlammen op. Ook de bovenwoning van een studente kan als verloren worden beschouwd.

De gehele avond en nacht wordt er door tientallen spuitgasten geblust.

De politie heeft grote moeite om het nieuwsgierige publiek op afstand te houden. Honderden mensen kwamen naar het centrum om een kijkje te nemen bij het inferno.

De schade die de enorme brand aanricht wordt geschat op ruim vijf miljoen gulden. De ravage is enorm. Een groot zwart geblakerd gat tussen de Dracht en de Gedempte Molenwijk was het gevolg.

Op de plek van de brand zijn nu modeketen H&M en de Bristol gevestigd.

De foto’s en het filmpje geven een beeld van de bestrijding van de vuurzee.
senf3senf1senf2senf5senf4

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend