Muziekfestival ‘BLAZE!’

mei, 2018

za26mei12:00za20:00Muziekfestival ‘BLAZE!’12:00 - 20:00

Meer

Activiteit details

Er komt een nieuw, groots opgezet, jazz- en bluesfestival naar Heerenveen. Het tweedaags muziekfestival ‘BLAZE!’.

Het evenement vindt plaats op en rond de Oude Koemarkt op zaterdag 26 en zondag 27 mei en verbindt cultuur met ondernemers van de Heerenveense Ondernemers Vereniging (H.O.V.) en de horeca in Heerenveen-Centrum. De basis van het festival werd in 2016 al gelegd door Jelle Roeper, gangmaker achter de toen samen met Jelle Visser, opgerichte Bigband Heerenveen.

BIG BAND HEERENVEEN EN DE GLASBLAZERS

GrootHeerenveen Krant laat Bigbandleden Cor Honderd en Wiep van der Meulen aan het woord over ‘BLAZE!’ en we spreken het meteen al verkeerd uit. “Bleez?”

Wiep van der Meulen, bassist van Bigband Heerenveen: “We wilden voor ons evenement een korte, krachtige naam, die blijft hangen. Dat werd: ‘BLAZE!’. Mensen die het woord zien staan, spreken het in eerste instantie op zijn Engels uit. Het lijkt Engels, maar het is gewoon Fries. Wanneer je vroeger lid was van het muziekkorps, ging je niet naar het korps, maar je ging ‘blazen’. Maar je zou van ‘Met elkaar BLAZE!’ ook kunnen zeggen: meedoen!”

“Bigband Heerenveen werkt in dit project artistiek samen met het orkest De Glasblazers. Na de oprichting van onze Bigband en twee optredens in het centrum van Heerenveen in mei 2016 en mei 2017, kwamen we in gesprek met De Glasblazers. Die willen hun imago van dweilorkest wat afzwakken en meer de jazz-, bigband- en ‘easy listening’ kant op. De Glasblazers zijn de afgelopen jaren een grote slag aan het maken om van een dweilorkest een heus swingend jazz-orkest te worden, onder begeleiding van Anne Oosterhaven uit Sneek. Dat is in Fryslân een autoriteit op dit gebied. De Glasblazers zijn al losgekoppeld van de Night of the Koemarkt en hebben al een paar keer in het Posthuis Theater gestaan met heuse Las Vegas-achtige shows. We hebben elkaar gevonden in het project ‘BLAZE!’. Met elkaar ‘blazen’ dus.”

BRADERIE EN KOOPZONDAG

Cor Honderd, toetsenist van de Bigband: “Die eerste twee optredens van de Bigband Heerenveen zijn destijds verzorgd door Jelle Roeper. Jelle zocht toen al de verbinding met ondernemers en organiseerde met de Bigband de eerste twee bigbandfestivals in samenwerking met de Outletmarkt. En de verbinding is dit jaar uitgebreid. De hele Heerenveense Ondernemers Vereniging doet nu mee, samen met centrummanager Peter de Vries en de  horeca van de Oude Koemarkt en Achter de Kerk. En de activiteiten vinden niet alleen op de Oude Koemarkt plaats. Het hele weekend is er Braderie, net als tijdens de eerdere Outletmarkt, een initiatief van Lenie Soeten en Esther Rens. Ook zondag 27 mei zijn de winkels dus open en dan trekken er looporkesten vanaf de Koemarkt het hele winkelcentrum door. We hebben de jazz & blues verbonden met ‘shop & food’.”

JONG EN OUD DOEN MEE

Het eerste festival was nog bescheiden van opzet, bij het tweede festival deden er al vijf bigbands mee. Nu heeft het festival een eigen naam gekregen en heeft ‘BLAZE!’ maar liefst tien orkesten weten te contracteren en wordt er ook in de winkelstraten muziek gemaakt.

Wiep van der Meulen: “Bigband Heerenveen en De Glasblazers vormen de rode draad in de muziek, met elk twee optredens maar ook samen in een slotstuk zoals we dat van De Glasblazers al zijn gewend. Maar in de ‘line up’ komen we heel verrassende dingen tegen: zaterdag, ’s middags een straatoptreden van het bijzondere Broken Brass Ensemble en ’s avonds op het podium een speciaal reünieconcert van het vroegere Heerenveense swingorkest Broadway. Ook de jonge hippe Bokito Brass Band speelt in de winkelstraten. En we vragen speciale aandacht voor Bigband Cue, met Jack Bottleneck, een Johnny Cash-achtige blueszanger, met Jelle Roeper als percussionist. De rest van de line up bestaat uit optredens in de winkelstraten van het Broken Brass Ensemble, de oude rotten van de Dixieland Crackerjacks, Trio Akoustiko en Boomerangs. En op het podium natuurlijk de altijd jong blijvende Fedde S. Bigband. Echt, jong en oud doen mee.”

Cor Honderd: “Het is de bedoeling om onder de naam ‘BLAZE!’ elk jaar dit jazz-blues & shop-food festival te organiseren. Zoals de Glasblazers ooit de Night Of The Koemarkt hebben geïntroduceerd, zo introduceren we met elkaar nu ‘BLAZE!’. We verwachten zo’n vijfduizend bezoekers, zeker als het mooi weer is. De toegang is vrij, dus we zijn wel afhankelijk van sponsors. Tot nog toe wordt ‘BLAZE!’ financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Heerenveen, de H.O.V., de horeca van de Oude Koemarkt en Achter de Kerk, de Stichting Centrum Promotie en de Friese Jazz Federatie. Maar we zijn er nog niet helemaal, wat sponsors betreft.”

“Daarom zoeken we ook de publiciteit, natuurlijk,” zegt Wiep, “want Heerenveen moet dit wel weten.” “Natuurlijk,” zeggen wij, “Blazen doe je met elkaar, dus Groot Heerenveen Krant blaast zijn partijtje mee. Nou ja, op krantmagazinepapier dan.”

Tijd

(Zaterdag) 12:00 - 20:00

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend