Lezing over planeet Mars

september, 2019

ma16sep19:3021:30Lezing over planeet Mars19:30 - 21:30

Meer

Activiteit details

Op maandagavond 16 september houdt Justin Bötger een lezing over Mars in de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48 in Heerenveen.

Alle aspecten van de rode planeet komen daarbij aan de orde. Het publiek krijgt gelegenheid om vragen te stellen. Deze avond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Van tevoren aanmelden is gewenst.

Wilde plannen

Justin Bötger vertelt hoe Mars is ontstaan, behandelt de samenstelling van de atmosfeer en legt uit hoe deze is verdwenen. Natuurlijk komen ook de vele ruimtesondes die Mars hebben bezocht aan bod. Ook vertelt de spreker hoe de planeet gekoloniseerd kan worden en wat daar voor nodig is. Hij sluit af met wilde sciencefiction-plannen om Mars te terravormen, zodat het uiteindelijk een tweede aarde kan worden.

Leven op Mars?

Mars wordt door ruimtewetenschappers gezien als de meest interessante planeet van ons zonnestelsel. Dit komt omdat Mars veel overeenkomsten heeft met de aarde. Alleen is Mars, in tegenstelling tot de aarde, veranderd in een dode en kale woestijnplaneet. Misschien was er vroeger leven. Misschien is het er nog steeds, maar dan diep verstopt onder de grond. De zoektocht naar leven (of sporen van uitgestorven leven) is de belangrijkste reden voor alle ruimtemissies naar Mars.

Aanmelden voor deze lezing kan via www.bmf.nl en bij de servicebalie in de bibliotheek. De toegangsprijs bedraagt € 3,50 voor leden en € 5,- voor niet-leden van de bibliotheek.

Tijd

(Maandag) 19:30 - 21:30

1 reactie

 1. Fetze Tigchelaar op

  Beste heer Botger,

  Ik las de aankondiging van uw lezing, maar ben helaas verhinderd naar Heerenveen te komen. Ik heb wel een paar vragen en opmerkingen, eigenlijk te veel voor zo’n lezing :

  Ik ben zelf amateur in de sterrenkunde en een groot bewonderaar van de planeet Uranus. Ik zou er graag een keer willen kijken, maar ik kan niet zo goed tegen opgesloten zitten in kleine ruimtes en het retourtje duurt me te lang. Het levert me ook niets op, in tegendeel het kost me een giga vermogen. U zoekt het waarschijnlijk daarom wat dichter bij huis. Ik blijf liever thuis, bij mijn familie, mijn dorp en mijn omgeving, met nog net genoeg biodiversiteit en schone lucht om goed te kunnen leven.

  Nu de vragen.

  1. Waarom schrijven we aarde zonder, en Mars en de andere planeetnamen wel met een hoofdletter? Te weinig waardering voor onze aarde? Te weinig plekken om nog te kolonialiseren?
  2. Wat is het doel een kolonie op Mars te willen stichten? Als het zo eenvoudig is om daar water te maken, temperaturen van -60 te trotseren, en nog een flink aantal andere feiten, waarom maken we ons op aarde dan druk over schoon drinkwater, delfstoffen schaarste en energietransitie?
  3. Waar halen we de delfstoffen en de energie vandaan om zo iets (vul in) te ondernemen?
  4. Wie stuurt u hier naar toe, om dit (vul in) verhaal ons te gaan vertellen?

  U leest wel dat ik ‘het verhaal’ zeer sceptisch volg. Ik ben namelijk ook een bewonderaar van Maarten van Rossum, net zo een die verhalen nuchter opneemt.
  Graag een reactie van u.

  Met een vriendelijke groet,
  Fetze Tigchelaar
  sinds 1962 amateursterrenkundige
  lid van Gemma Frisia.
  Haedstrjitte 26
  9008SR Reduzum

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend