Column Eelke Lok: Thialf

0

Heerenveen heeft een schitterende schaatstempel: Thialf. De gehele winter, die buiten de Thialf-deuren geen échte winter was, is er optimaal gebruik van gemaakt.

Deze dagen wordt de ijsvloer meermalen opgepoetst. Eind februari is de Vikingrace. Honderden jonge schaatsers uit de hele wereld die strijden om de beste tijden. De commerciële ploegen kijken daar al naar hun volgende vedettes.

Begin maart het financiële hoogtepunt van de schaatsprofs, de ISU World Cup finale. Korte wedstrijden, veel show. Gezellig. Daarna wordt de ijsdikte langzaam opgevoerd. Eerst komen eind maart de ‘Friesians’ op het ijs. Oftewel Fryske hynders, die voor de slee tegen elkaar gaan ‘beljeien’, een soort kortebaanschaatsen voor paarden. Een prachtig gezicht. Een zuurpruim die valt over de hoeveelheden angstige stront die de paarden neerleggen.

Daarna wordt de ijsvloer nóg dikker gemaakt, als de icespeedwayers om de Roelof Thijs Bokaal strijden. Duizenden liefhebbers bevolken dan de tribunes. Dat zijn weer anderen dan bij de schaatsers of de hynders. Half april komt Eurovisie Songfestival-presentator Jan Smit oefenen in Thialf. Hij zingt net als vele andere gerenommeerde artiesten een deuntje. Thialf live! Denk om het uitroepteken.

Net als alle jaren sinds de Thialfgeboorte geweldige evenementen allemaal. Maar net als vier keer eerder zitten de Thialf-coryfeeën achter gesloten deuren zorgelijk te praten. Sneller dan werd gedacht blijkt de formule die provincie, gemeente en Thialf bedachten financieel niet te werken.

Thialf is er in de eerste plaats voor de topsport. Die gebruikt het optimaal. In het stadion wordt elke centimeter ijs elke minuut gebruikt; is het niet door de profs dan wel door de recreant, in wat voor ijsdiscipline dan ook. Iedereen heeft er zijn plezier aan. Toch nu al gerommel over de hoge financiën.

Dankzij de weg te strepen exploitatie zou het toch kunnen, volgens de politici toen. Maar zelfs de gedeputeerde Sander de Rouwe zet al vraagtekens. Thialf kan dus niet het centrum voor topsport meer zijn. Nu al wordt er gesproken om geen zomerijs te gaan exploiteren, toch één van de pijlers voor de profsport.

De zoveelste politieke beslissing, die te snel omgedraaid gaat worden. De politiek verliest daardoor alweer een stukje geloofwaardigheid. Jammer.

Eelke Lok

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend