Column Eelke Lok: Nieuws

Column Eelke Lok: Nieuws

0

De grote vraag voor elke journalist is: wat is nieuws? Indertijd was het antwoord dat al datgene, wat de wereld nog niet wist, nieuws was. Dat is intussen veranderd. Nieuws is nu wat journalisten denken dat de meerderheid van de bevolking graag wil horen of lezen. Dat zou nog een redelijk criterium zijn, maar niet als blijkt dat die journalisten dat absoluut niet weten.

Zo wordt elk woord wat één of andere Engelsman of Europeaan zegt over Brexit in de Nederlandse pers belangrijker gemaakt dan de jeugdzorg in Nederland. Terwijl die failliet is. De in Thailand gestrafte Johan van Laarhoven komt naar Nederland terug, moet daar nog meer straf uitzitten, maar wordt binnengehaald door de media als een held. Terwijl hij toch drugsbaas en witwasser was en misschien nog wel is. Zo kunnen we doorgaan. Elke dag zijn er dit soort voorbeelden.

Echt nieuws was dat Australië zucht onder zeer zware bosbranden. Die duren al weken. Er zijn intussen 28 doden gevallen. Miljarden dieren zijn verbrand. Het klimaat zal zijn werk hebben gedaan, maar ook blijkt 80 % van die branden te zijn aangestoken. Het nieuws meldde voldoende in eerste instantie, maar uiteindelijk bleef het beeld steeds hetzelfde: het ging niet uit. Dus het verdween uit het nieuws.

Maar gelukkig was er een tennisdame, die kuchelde bij haar kwalificatiepartij voor de Australian Open. Sterker: ze kon haar partij niet eens afmaken. Dat was voor de Nederlandse nieuwsmedia voldoende om, nog intenser dan eerst, volledig uit te pakken. De hele dag werd er over doorgezeurd: hoe erg het was dat een tennismiljonaire kuchelde.

Sytze Brouwer was een jaar in Australië. Heeft daar vrienden. Net als tweelingbroer Harmen. De beide skûtsjeschippers kennen dus het echte verhaal. Zij gaan komende zaterdag een inzamelactie houden op de Oude Koemarkt van Heerenveen. Veel muziek, veel bekende gasten, en hopelijk veel geld. Dat moet dan van de bezoekers komen. U dus. Het gaat niet verloren, want de Brouwers weten de projecten in Australië rechtstreeks te helpen via hun vrienden.

Want kijk, als die kucheltennisdame zulk prangend nieuws was, dan kon dit ook wel even.

Eelke Lok

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend