Column Eelke Lok: Duurzame duurzaamheid

Column Eelke Lok: Duurzame duurzaamheid

0

Tijdens de campagnes voor de gemeentelijke verkiezingen was het meest gebruikte woord ‘duurzaamheid’. Wie ook de grootste of de kleinste partij zou worden, het was duidelijk dat het nieuwe college met een duurzaamheidsprogramma zou moeten komen. Het is er nu. En niet zo maar wat. Nee, een programma dat rust op vier pijlers. Dat lijkt een stevige brug naar een goede toekomst.

De ellende is dat die vier pijlers bestaan uit vier moeilijke termen. Energietransitie. Klimaatadaptie. Biodiversiteit. Circulaire economie. Weinig inwoners van Heerenveen zullen door die termen de brug overkomen. Veel mensen haken af als ze dat soort worden lezen. De wetenschap heeft ons geteisterd met al die lastige klimaatbegrippen; we zijn al afgestompt.

Natuurlijk moeten ze daar in Haskerhorne doorgaan met rommel die wij weggooien weer te gebruiken, als ze het maar niet Circular Valley blijven noemen. Zeker, er moet evenwicht zijn tussen mens, dier en natuur. Vanzelfsprekend moet je extra zonneschermpjes in het gemeentehuis hebben.

Maar dan kom je bij de energietransitie: de gemeente komt met een plan voor aardgasvrije wijken en dorpen. ‘Ja, ho even, dan kom je aan mij, aan mijn huis en aan m’n centen. En die Duitsers zetten aardgas in voor de vervanging van bruinkool, en wij moeten zo’n luid draaiende waterpomp achter huis hebben?’

In die fase van de discussie zijn we aangeland. Van klimaatdrammers tot aan lieden die er geen cent in willen steken, want dat is pas voor de volgende generatie. In die discussie komt de gemeente nu ook terecht. ‘We willen best wat doen, maar dan moeten die raadsleden ook niet meer met een vliegtuig op vakantie’. ‘Een boer met een elektrische trekker kan niet doormaaien, want dan moet ie weer laden’.

Op zich wel leuke discussies, maar die zullen het idee van het college ondermijnen. Die willen graag dat iedereen mee doet. Samen wat doen, enthousiast worden, en dan als inwoners, bedrijven en verenigingen zelf ook wat doen.

De gemeente heeft een schoon duurzaamheidsplan. Dat wordt strakjes aangenomen. De uitvoering ervan komt echter veel later dan in het programma staat dat het (nodig) zou moeten beginnen.

Eelke Lok

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend