Column Eelke Lok: Arbeidsmigranten

Column Eelke Lok: Arbeidsmigranten

1

Wat een sneue bak voor Heerenveen. Kijk, er staat aan de Jousterweg op het bedrijventerrein aan de westkant van Heerenveen een oude lege school. Een handelaar uit Alkmaar wil die wel kopen. En dan maakt hij er een gebouw van voor het opbergen, sorry, huisvesten, van gastarbeiders.

Die heten tegenwoordig arbeidsmigrant. De Alkmaarder had het over Polen en zo. Hij nodigde wat omwonenden uit en wees op tekeningetjes. Kijk, dan krijg je daar een douche en daar… Dat interesseerde die omwonenden helemaal niet. Die wilden weten hoe laat die Polen de jukebox uitzetten en of ze die Poolhonden ook in de omwonende tuinen laten schijten.

De gemeente, die bij hotelplannen al meepraat als de tekeningen nog gemaakt moeten worden, stond nu afzijdig aan de kant. Ach, wethouder Jaap van der Veen vond natuurlijk ook wel dat Nederland arbeidsmigranten nodig heeft, maar hij wilde er met de omwonenden nog wel eens een keertje over praten. Een keertje? Wat is dat voor uitstelgedrag.

Zulke jongens als wethouders, die verkeren in hoge kringen. Die weten veel meer dan wij weten. Twee dagen later hoorden wij het pas. Rob Jetten van het landelijke D66 smeet ineens de arbeidsmigrant in de discussie. Niet dat hij als aankomend politicus alle getallen helemaal goed wist, maar ook als hij gezegd dat we heel veel mensen nodig hebben om voor ons te gaan werken, dan had iedereen het geloofd. Wij zijn immers van de generatie “Elke Nederlander yn de WW en nim in Turk foar it wurk” (Rients Gratama). Toen ging het om het schoonmaken van treinstellen, nu over het bollen- en aardappels rooien, achttien uur per dag vrachtautootje rijden en het schoonmaken van de ziekenhuisbedden.

Politiek is altijd goed gepland. ’s Morgens riep Jetten wat, ‘s avonds zat het al heel breed in het verkiezingsdebat op televisie. En is het vechten. De gemeente Heerenveen gaat dat rustig afwachten. Zegt nu dat “een keertje” misschien mei/juni is, maar ze zijn ook volledig bereid om dat pas na de vakanties te doen. Alles wat op landelijk niveau uitgevochten wordt, daar moet je je als gemeente namelijk niet aan branden.

Eelke Lok

1 reactie

  1. Peter Bokma op

    Meneer Lok, Wethouder Jaap van Veen weet ook donders goed dat (ook op landelijk niveau) er een paar groepen mensen zijn die het werk, wat z.g. arbeidsmigranten doen, ook best gedaan kan worden door b.v. migranten welke al in Nederland aanwezig zijn: statushouders. Ook door sommige mensen die langdurig in de bijstand zitten en gezond zijn kan dit werk worden gedaan. Helaas komt dan plots linkse mentaliteit om de hoek kijken: hoe krijg je het in je bolle hersens om die arme statushouders aan het werk te zetten ?? Die moet je ontzien hoor want die hebben allemaal een trauma. Hoe zei de dokter dat ook al weer, iets over stinkende wonden en zachte heelmeesters……. Laat deze mensen iets terug doen voor hun gastland, laat zien dat je er bij hoort en niet alleen maar wilt lantefanteren en op kosten van de belastingbetaler meent te moeten leven. 18 uur per dag werken hoeft nou ook weer niet: maak daar een 2 ploegendienst van. Betaal een redelijke vergoeding en geef er gelijk de belofte bij dat wanneer men meent zich te kunnen onttrekken aan het werk omdat men het niet ziet zitten er geen uitkering meer volgt. De politieke mentaliteit van ” aai over de bol, kopje thee drinken met een koekje er bij” kan echt niet meer.

X
X

Deel dit met een vriend