Erfgoedorganisaties gezamenlijk op de bres tegen sloop uniek Heerenveens koetshuis

Erfgoedorganisaties gezamenlijk op de bres tegen sloop uniek Heerenveens koetshuis

1

HEERENVEEN – Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Werkgroep Oud-Heerenveen strijden samen voor het behoud van het unieke koetshuis van villa Woudoord in Heerenveen.

De huidige eigenaar wil het koetshuis uit 1908 slopen om plaats te maken voor een parkeerplaats.

De erfgoedorganisaties hebben gezamenlijk bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente Heerenveen om de geplande gemeentelijke monumentenstatus op verzoek van de eigenaar niet te verlenen. Daarmee komt de weg voor sloop vrij.

Doodzonde, zeggen de erfgoedbeschermers. “De villa Woudoord en het koetshuis zijn in 1908 als een geheel ontworpen door de beroemde architect K.P.C. De Bazel. Het slopen van het koetshuis zou dit monumentale complex verminken en dat is heel jammer”, zo stelt voorzitter Paula Voorthuijsen van de Fryske commissie van Heemschut.

Volgens de eigenaar verkeert het koetshuis in slechte staat en moet het daarom worden afgebroken. De erfgoedorganisaties bestrijden dat echter: de technische staat is prima, er is alleen sprake van ernstig achterstallig onderhoud door de eigenaar.

De bezwaarschriften zijn aan de gemeente Heerenveen verstuurd. Die zal de inhoudelijke bezwaren aan een onafhankelijke commissie voorleggen. Een proces dat nog maanden kan duren. De erfgoedorganisaties denken dat ze een goede kans maken om de monumentenstatus alsnog verleend te krijgen, want de onderbouwing van het college van B en W om de monumentenstatus niet te verlenen rammelt volgens Heemschut, het Cuypersgenootschap en Oud-Heerenveen aan alle kanten.

1 reactie

  1. Waar komt me dit toch zo bekend van voor ? Die slooplust van Heerenveen: iets doet mompelen over watertoren, postkantoor, bewaarschool, schouwburg, kruiskerk en mogelijk gemeenteplein………..
    Tja, je kunt van een koetshuis ook geen passantenhaven maken…………. Wat is dit toch met gemeente Heerenveen; welke sloopduivel heeft deze gemeente toch in z’ n macht ? Een duivel die “Poen” heet misschien ?? Wie het weet mag het zeggen !!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend