Gedeputeerde Klaas Kielstra wil verbinding tussen Heerenveen en de Tsjûkemar

Gedeputeerde Klaas Kielstra wil verbinding tussen Heerenveen en de Tsjûkemar

1

HEERENVEEN – De komende jaren moet er liefst 35 miljoen euro worden geïnvesteerd in het opknappen van het Tsjûkemar.

Dat geld is vooral bedoeld voor recreatieplannen rond het meer, maar daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook een lespakket ontwikkeld. De plannen zijn afkomstig van een speciale projectgroep.

De projectgroep houdt zich, in samenwerking met de provincie, de gemeente De Fryske Marren en een aantal andere partijen, al jaren bezig met de toekomst van het Tsjûkemar. Woensdagmiddag zetten alle partijen hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst en dat is het officiële startmoment van de uitvoering.

In totaal wordt er het eerste jaar zo’n 800.000 euro in het gebied gestoken. Het eerste dat moet worden gerealiseerd, is een survivalbaan bij Oosterzee. Daarnaast wordt er dit jaar ook nog een fietspad aangelegd rond het meer en wordt er een pontje over de Skarster Rien ingezet.
Volgens Frans Heesen van de projectgroep is het de bedoeling dat er een fonds wordt opgericht, waarmee al het geld op tafel moet komen. In dat fonds zitten dan bijdragen van de overheden, maar ook particulieren kunnen er in investeren. De komende jaren moeten dan steeds weer een stukje van de plannen worden uitgevoerd.

De samenwerkende partijen willen er voor zorgen, dat er meer recreanten gebruik zullen maken van het meer. Het gaat volgens Heesen dan niet om toeristen, maar vooral om mensen uit de omgeving.

Heerenveen aan de Tsjûkemar

Gedeputeerde Klaas Kielstra vindt dat Heerenveen aan de Tsjûkemar moet komen te liggen, volgens Kielstra biedt het  meer dan ook volop recreactiekansen. ,,Er moet een vaarverbinding komen tussen Heerenveen en de Tsjûkemar. Dat sluit mooi aan op de plannen van de werkgroep Feanetië. Deze werkgroep wil dat toeristen vanuit het centrum van Heerenveen via de Engelenvaart, Tjonger en het Nannewiid naar de Tsjûkemar kunnen varen”.

Kielstra riep woensdag gemeente De Fryske Marren op contact op te nemen met buurgemeente Heerenveen om de mogelijkheden te bespreken.

Een van de mensen achter de werkgroep Feanetië is horecaondernemer Geert Bosman. Hij laat in een reactie weten blij te zijn met de uitspraken van Kielstra. ,,Het zou toch prachtig wezen als je zo met je sloep vanuit Heerenveen naar de Tsjûkemar kan varen. Mensen willen graag voor een dagje het water op. Met de juiste verbindingen ligt de Tsjûkemar op nog geen uurtje varen vanuit Heerenveen. Ideaal voor dagjesmensen. Een mooie kans voor zowel de gemeente Heerenveen als De Fryske Marren. Ik zeg doorpakken nu” aldus Bosman.

1 reactie

  1. Stop de waanzin !! Stop het verder vernielen van het kleine beetje oud Heerenveen. Genoeg is genoeg. Heerenveen is nu eenmaal geen Sneek of Grou en zal het ook nooit worden. Let wel: Ik gun mensen best hun plezier op en aan het water. Er zijn echter nog veel meer mensen voor wie het allemaal niet hoeft. Laat het Nannewijd alleen voor recreantan met een hand- of wind aangedreven vaar- en/of voertuig blijven.
    Wie perse het Tjeukemeer wil bevaren kan dat nu ook al. Daar zijn geen miljoenen voor nodig.
    Als Bosman meent dat de horeca meer geld binnen kan harken door Feannetie, moet ik aan Dagobert Duck denken (U weet wel, die eend met dollartekens in zijn ogen) Het lijkt me, dat je met 35 miljoen meer publiek kunt bereiken dan alleen watersporters. Waarvan akte,

X
X

Deel dit met een vriend