Nieuwjaarsconcert in Museum Belvédère

Nieuwjaarsconcert in Museum Belvédère

0

HEERENVEEN – Op zondag 20 januari 2019 begint om 11:00 uur het Nieuwjaarsconcert in het Museumcafé van Museum Belvédère, in samenwerking met de Heerenveense Kunstkring.

Deze stichting organiseert al meer dan zestig jaar kamermuziekconcerten en heeft deze keer het professionele BRISK Recorder Quartet Amsterdam uitgenodigd. Het concert duurt een uurtje en biedt de gelegenheid om elkaar een ‘gelukkig nieuwjaar’ te wensen. Daarna zwieren we met een luchtig drankje het nieuwe jaar in.

BRISK betekent levendig en wakker. Variatie in stijl en sfeer, virtuositeit en luchtigheid – dat zijn de ingrediënten voor een concert van het professionele BRISK Recorder Quartet Amsterdam. Het kwartet verschijnt altijd op het podium met een enorme verzameling blokfluiten. Sinds de oprichting in 1986 gaf BRISK talloze concerten op podia en festivals van naam in vele Europese landen, Canada en de VS. BRISK maakte opnamen voor radio en televisie in Nederland en in het buitenland, en is op meer dan tien, door de pers geprezen cd’s te beluisteren. Met een gedurfde programmering van oude en hedendaagse muziek verkent het ensemble de grenzen van het repertoire. Vele componisten droegen werk op aan het kwartet. BRISK werkt regelmatig samen met collega-musici, en ook met kunstenaars uit andere disciplines zoals acteurs, regisseurs, tekstschrijvers en filmers. In februari 2018 brachten zij een nieuwe cd uit onder het label Globe Records genaamd “Canção”: “Music from the Iberian Peninsula”.

Concertprogramma: Canção

De blokfluit moet in de allereerste plaats de menselijke stem imiteren, omdat ze dat zo goed kan. Dat schreef een muziektheoreticus aan het eind van de Renaissance. Dit programma is een caleidoscoop van Spaans en Portugees repertoire, steeds gebaseerd op vocale muziek. Liederen zonder woorden op 40 blokfluiten in alle soorten en maten. BRISK speelt muziek uit de middeleeuwen en de renaissance: virtuoos versierde liedbewerkingen van onder meer Coelho, Carreira, Cabézon en zettingen van de hymne Ave Maris stella in versies van Ortiz en Victoria. Maar er klinken ook bewerkingen van romantische muziek van Obradors en Montes Capón, hartstochtelijk en melancholisch. Toek Numan liet zich inspireren door de Fado en schreef het opzwepende Vientos Ibéricos. Gijs Levelt, trompettist van de Amsterdam Klezmer Band, schreef de introductie en de finale voor dit programma, gebaseerd op een Sefardische melodie.

Veel lof voor Canção

‘’Uitstekende musici die elkaar vinden in trefzeker samenspel waarin de verschillende stemmen ideaal met elkaar kleuren …” Luister mei 2018, ‘’Enticing, technical excellence and innovative programming …” American Record Guide zomer 2018, ‘’Spatzuiver en toch expressief spel … met een
opmerkelijk collectief gevoel voor timing …” de Volkskrant april 2018 ‘’Geweldig samenspel van de musici met een hoorbare liefde voor wat ze doen …” Noordhollands Dagblad mei 2018.
Het regent lovende recensies voor de nieuwste BRISK cd. Vier ballen in de Volkskrant, een negen in Luister en vijf sterren in het Noordhollands Dagblad. “Enticing”, schreef de American Record Guide in het zomernummer, “technical excellence and innovative programming”. Heeft u de cd nog niet? U kunt een uniek handgenummerd exemplaar bestellen via onze webwinkel of kopen na het concert.
Vorige jaren was het Nieuwjaarsconcert uitverkocht, dus om teleurstelling te voorkomen koopt u uw kaartjes van te voren. Toegangsprijs: € 18,50 | Vrienden van het museum: € 16,00 | bezoekers t/m 25 jaar : € 10,00 | bezoekers t/m 12 jaar gratis. De prijs is inclusief BTW, museumentree, koffie en een drankje.
Vanwege dit Nieuwjaarsconcert zal het museum op zondag 20 januari pas vanaf 13.00 uur open zijn voor reguliere bezoekers. U bent van harte welkom!

Foto: Foppe Schut

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend