Jorrit Bergsma klaar voor start van seizoen en vaderschap

Jorrit Bergsma klaar voor start van seizoen en vaderschap

0

ALDEBOARN – Woensdag werden Jorrit en Heather Bergsma trotse ouders van zoon Brent. Dit op de dag dat het interview met Jorrit in de GrootHeerenveen krant verscheen. Jan van Loon keek onlangs met de schaatser vooruit op het nieuwe seizoen.

Op 20 oktober starten de marathonschaatsers het seizoen 2018/2019 op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Onder hen ook, misschien wel Nederlands beste marathonschaatser van dit moment, Jorrit Bergsma, al moet de discipline waar hij groot in werd vaak buigen voor het langebaanschaatsen. Drie weken later start Bergsma met zijn Royal A-ware ploeg op thuisbaan Heerenveen. De week daarvoor, van 2 tot en met 4 november, hoopt Bergsma zich via de World Cup kwalificatiewedstrijden in Heerenveen ook te plaatsen voor de internationale World Cup wedstrijden langebaan. Of dat alles volgens deze planning gaat is echter nog even de vraag, want zijn vrouw Heather is hoogzwanger en uitgerekend op 28 oktober.

Bergsma is op de avond voor de dag van het interview teruggekomen uit het Duitse Erfurt. Niet geheel volgens planning legt hij uit. “Het was wat onrustig met Heather en we zitten in de laatste drie weken van de zwangerschap. Dan neem je toch het zekere voor het onzekere en dus ben ik teruggekomen. Het lijkt allemaal goed hoor en de zwangerschap gaat sowieso fantastisch. Heather voelt zich superfit.”

Alleen op pad

Vier jaar geleden voegde Heather zich bij de ploeg van coach Jillert Anema en vier jaar lang werkte ze aan de zijde van haar vriend, en later haar man, richting de Olympische Spelen van Pyeongchang. Na de Olympische Spelen werd al snel duidelijk dat er een kindje op komst is bij de familie Bergsma en dat betekende een flinke verandering voor de twee. Bergsma: “Vier jaar lang doe je nagenoeg alles samen. Je bent natuurlijk man en vrouw, maar ook in het schaatsen trokken we veel samen op. We zijn met de ploeg veel op trainingskamp en daar gingen we eigenlijk altijd samen naar toe en deelden dan ook meestal een kamer. Ook qua trainen deden we best veel samen.” Dat is nu dus compleet anders, want Jorrit zit in zijn laatste voorbereidingen op het seizoen en Heather, van origine Amerikaanse, is in verwachting van hun eerste kindje. “Ja, we zijn vaker zonder elkaar dan we de afgelopen jaren gewend zijn”, lacht Bergsma. “En dat is natuurlijk even aanpassen, ook in de ploeg. Het is heus niet zo dat we ons afzonderden van de rest hoor, maar nu lig ik met andere jongens op de kamer en niet met mijn vrouw.” In huize Bergsma liggen de verhoudingen dan ook anders dan de afgelopen jaren. Waar vroeger twee topsporters binnen een huishouden leefden is dat er nu nog maar één. “Maar dat gaat harstikke goed hoor. Voor Heather zijn de veranderingen wat dat betreft veel groter, want ik doe mijn trainingen wel. Heather pakt andere dingen op en zo zit ze nu bijvoorbeeld op Nederlandse les.”

Druk van de ketel

Vier jaar lang werkte Bergsma richting De Spelen en na zijn zilveren medaille op de tien kilometer kwam er iets meer ruimte voor andere dingen. “De druk was en is wel even van de ketel. Je bent heus niet vier jaar lang dag in dag uit met de Olympische Spelen bezig, maar er is telkens wel ergens een trigger om er toch mee bezig te zijn. Uiteraard neemt de druk en spanning richting de Olympische Spelen alleen maar toe. Als het dan achter de rug is komt er wel een soort rust.” Dat wil niet zeggen dat Bergsma het rustiger aan heeft gedaan deze zomer in de aanloop naar het nieuwe seizoen. “We hebben echt wel hard getraind hoor, maar het is toch anders. In het Olympische seizoen ben je constant bezig met die Olympische Spelen in je achterhoofd. Niet alleen tijdens de trainingen, ook in je vrije tijd. Nu ben ik gewoon lekker bezig om hard te trainen en beter te worden. En in de tussentijd zijn we natuurlijk de voorbereidingen aan het treffen voor de komst van die kleine.”

Meer marathons

Voor Bergsma begint het marathonseizoen op 20 oktober met de marathonouverture in Amsterdam. De kans lijkt behoorlijk groot dat hij dit seizoen, zeker in de eerste weken, heel wat meer marathons zal gaan rijden dan de afgelopen jaren. “Ik wil niet te veel op de zaken vooruitlopen, maar de kans dat ik de eerste world cup wedstrijden van dit seizoen oversla is behoorlijk groot, mocht ik me plaatsen. De belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk de geboorte van ons eerste kindje, daar wil ik zo weinig mogelijk van missen. Daarnaast zijn de eerste twee wedstrijden ook in Azië en de belangrijkste doelen dit jaar liggen in het tweede deel van het seizoen. Twee weekenden Azië betekent veel reizen, een jetlag en minder trainingsarbeid. Natuurlijk is het goed om de internationale competitie op te zoeken, maar dat moet wel opwegen tegen de nadelen. En als marathonschaatser heb ik natuurlijk een goed alternatief. Elke week zijn hier in Nederland wedstrijden op hoog niveau en dicht bij huis.”

Eén van de wedstrijden op hoog niveau is de wedstrijd op 10 november in Heerenveen. Voor Bergsma is het altijd speciaal als hij een marathon mag rijden op zijn thuisbaan. “Als schaatser, maar ook als ploeg, is Thialf onze thuishaven. Op geen enkele andere ijsbaan heb ik zoveel rondjes gereden en op geen enkele andere ijsbaan staat er zoveel publiek langs de kant dat speciaal naar mij komt kijken. Onze sponsor Royal A-ware komt ook nog eens uit Heerenveen en neemt vaak een aantal klanten mee die zeker verwachten dat wij ons van onze beste kant laten zien. Er staat zoals je je dan wel kunt voorstellen de nodige druk op.

Heerenveen is bij ons een zogenaamde dubbelteller, een wedstrijd die meer telt dan de meeste anderen.” Bergsma weet als langebaanschaatser alles over druk en zenuwen, maar voor Jorrit als marathonschaatser ligt dat toch even anders. “Marathonschaatsen is echt een teamsport en dus deel je die druk ook met je team. Je kan van elkaar op aan. Als ik een slechte dag heb wil dat nog niet zeggen dat we als team niet zouden kunnen winnen. Je doet het met elkaar, je kan je verschuilen als het moet en profiteren als het kan. Een goed team om je heen geeft rust en maakt druk op de ketel juist iets positiefs.”

WK Afstanden hoofddoel

Hoewel Bergsma het langebaanschaatsen combineert met het marathonschaatsen blijft het schaatsen op de langebaan het hoofddoel. Tenminste, als er geen natuurijs in Nederland ligt. Het hoofddoel voor Bergsma dit seizoen zijn de wereldkampioenschappen per afstand in het Duitse Inzell van 7 tot en met 10 februari. “Daar werken we wel naar toe.” In 2016 veroverde Bergsma de open nationale titel op natuurijs op de Oostenrijkse Weissensee. Een titel die hij dit seizoen, als alles naar wens verloopt, niet opnieuw op zijn palmares zal kunnen bijschrijven. “Als ik me plaats voor het WK afstanden zal ik daar waarschijnlijk niet rijden. De wedstrijden op de Weissensee worden eind januari verreden en dat is gewoon te kort op het WK afstanden en het past om die reden niet in de voorbereiding daarop.” Op de vraag of Nederlands natuurijs in zijn voorbereiding past is het even stil. “De Elfstedentocht gaat voor alles, maar over de andere wedsstrijden moet ik even nadenken. Voorlopig vriest het nog niet, dus daar hoef ik me nog niet mee bezig te houden.”

Evenementen Thialf november en December langebaan en marathon

2-4 November            World Cup kwalificatie wedstrijden

10 November             Marathon Cup 4
14-16 december         ISU World Cup Heerenveen
28-30 December        KPN NK Afstanden

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend