Friese première Omdat ik dit libben leafha

Friese première Omdat ik dit libben leafha

0

HEERENVEEN – Kamerkoor Con Amore Musica, onder leiding van Gerben van der Veen, voert op 3 en 4 november Omdat ik dit libben leafha uit, naar de Wijzangen van de Indiase dichter Rabindranath Tagore (1861-1941).

Het is een Friese première. De gewijde zangen zijn vertaald en bewerkt door dichter Eppie Dam. Componist Jan de Jong schreef de muziek. Het werk voor gemengd koor en vier solisten wordt op 3 november om 20.00 uur uitgevoerd in de Gasthuiskerk in Bolsward en een dag later, op 4 november, om 15.30 uur in de RK kerk in Heerenveen.

In 1909 bracht de Indiase dichter Rabindranath Tagore zijn meesterwerk Gitanjali uit, een reeks van 103 devote en mystieke verzen, waarin de volheid van het leven wordt bezongen. In het Engelse taalgebied en ver daarbuiten is de bundel bekend geworden onder de naam Song Offerings. Al gauw verschenen er vertalingen, waaronder die van Frederik van Eeden uit 1913: Wijzangen. Tagore doceerde in Europa en Amerika en vertaalde een groot deel van zijn werk vanuit het Bengaals naar het Engels. In 1913 kreeg hij, als eerste niet-Europeaan, de Nobelprijs voor de Literatuur, voor zijn oeuvre in het algemeen en voor Gitanjali in het bijzonder.

Omdat ik dit libben leafha is op een deel van de 103 zangen gebaseerd. Het is een werk voor gemengd koor en vier solisten: sopraan, alt, tenor en bas. De stemmen vertolken respectievelijk de mem, de reizger, de sjenner en de dichter. Die personages komen bij Tagore zelf niet voor en in wezen zijn het ook niet meer dan facetten en verkledingen van één en dezelfde persoon: de ik, de mens. Ook het koor laat een kant van diezelfde mens zien. Daar waar het in gesprek gaat met de personages, heeft dat het karakter van een echo, een tegengeluid of een reflectie.

Na het elfde van de vijftien delen wordt het stuk in feite een requiem. Dichter Eppie Dam daarover: “Bij Tagore gaat de volheid van het leven bijna geruisloos over in de volheid van de dood. Hij heeft beide even lief. Alsof een moeder haar zuigeling alleen maar van de ene borst aanlegt aan de andere. Dat is het prachtige beeld dat hij gebruikt.”

Dirigent Gerben van der Veen kende het werk van de Indiase dichter niet. Zijn goede vriend componist Jan de Jong zette hem op het spoor. Die hoorde van Eppie Dam van het bestaan van de teksten en raakte er zo door geboeid dat hij het op muziek wilde zetten. Van der Veen: “Het werk heeft een sterk poëtische sfeer. Jan heeft dat op een welluidende en toegankelijke manier muzikaal vertaald. De dichter is nergens veroordelend, eerder verzoenend en anti-polariserend. De boodschap is puur en mooi.”

Tijdens beide uitvoeringen worden twee korte delen in het Bengaals voorgelezen door Omik Ahmed, 28 jaar, geboren in Bangladesh en intussen acht jaar in Nederland. Omik is afgestudeerd ICT’er en hij hield al veel van het werk van Tagore.

Omdat ik dit libben leafha wordt uitgevoerd door Kamerkoor Con Amore Musica, o.l.v. Gerben van der Veen. Verder wordt muzikale medewerking verleend door: Fardau van der Woude, sopraan; Femke de Boer, alt; Maarten Romkes, tenor; Ben Brunt, bas; Chantal Brunt, fluit; Nienke van Leijden, harp; Jan de Jong, harmonium; Jeffry Frikken, slagwerk.

Kaarten à €18 zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de website van Theater Sneek: theatersneek.nl

Aan de zaal kosten ze €20.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend