Zeer geslaagde International Invitation Cup shorttrack in Thialf

Zeer geslaagde International Invitation Cup shorttrack in Thialf

0

HEERENVEEN – In Heerenveen konden de schaatsliefhebbers afgelopen weekend de bekende shorttrackers van dichtbij zien tijdens de International Invitation Cup die op 13 en 14 oktober plaats vond in IJsstadion Thialf.

Aan de tweedaagse Invitation Cup deden landen als België, Canada, Hongarije, Letland, Israël en Nederland mee. De organisatie was in handen van Shorttrack Club Thialf in samenwerking met de KNSB, na twee dagen topsport konden ze terug zien op een zeer geslaagd toernooi.

Voor de Nederlandse rijders was de Invitation Cup tevens een selectiemoment voor de eerste wereldbekerwedstrijden die begin november in Calgary en Salt Lake City worden gehouden.

Olympische medaillewinnaars Sjinkie Knegt, Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting waren al zeker van een startplek, zij zijn startgerechtigd op de afstanden waar ze een individuele olympische medaille hebben behaald. De voltallige nationale ploeg werd geselecteerd op basis van hun prestaties tijdens deze Invitation Cup, waaronder ook een aantal nieuwkomers zoals Friso Emons, Avalon Aardoomen en Marijn Wiersma.

Bij de mannen zijn geselecteerd: Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf, Dennis Visser, Friso Emons, Jasper Brunsmann (alleen Calgary)

De selectie bij de vrouwen is: Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Avalon Aardoom, Marijn Wiersma (alleen Calgary).

Tekst gaat verder onder de foto’s

Kick off shorttrackseizoen

Woensdag 10 oktober werd tijdens een kick-off van het shorttrackseizoen in de Elfsteden-lounge van Thialf nog even teruggeblikt op het vorige seizoen. Tijdens deze bijeenkomst werden de leden van de Nederlandse shorttrack selectie door persvoorlichter Carl Mureau van de KNSB voorgesteld aan de pers en andere belangstellenden. Natuurlijk kwamen de successen van de shorttrackers tijdens de Olympische Winterspelen 2018 in het Koreaanse PyeongChang aan de orde.

Suzanne Schulting kreeg de grootste waardering toebedeeld vanwege haar gouden medaille op de 1000 meter die ze behaalde in de Gangneung Ice Arena.

Schulting zorgde voor een primeur, ze was de eerste Nederlandse shorttracker met een gouden Olympische medaille ooit. Bij terugkeer kreeg Schulting heel veel media-aandacht, door haar olympische succes kreeg ze als bekende Nederlander ook veel aanbiedingen waar ze alleen koos voor verzoeken die ze leuk vond. Zo bezocht ze op uitnodiging onder andere samen met haar vader de Tour de France.

Maar liefst vijf weken ging Suzanne als backpacker op vakantie naar verre landen, daarna pakte ze al snel weer de draad op om zich voor te bereiden op het nieuwe schaatsseizoen. Ook de onverwachte grote verrassing van het viertal Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting, die vanuit de B-finale bij de 3.000 meter relay door twee diskwalificaties van China en Canada toch nog het brons wisten te pakken, kwam ter sprake.

Sjinkie Knegt vertelde nogmaals dat hij er meer van had verwacht in Korea. Hij ging voor minimaal een keer goud, maar moest in Zuid-Korea met ‘slechts’ zilver op de 1500 meter genoegen nemen. Hij had zich er al snel bij neergelegd dat het zilver uiteindelijk zijn beste resultaat was tijdens de Olympische Winterspelen. “Ik heb het wel verwerkt, hoor, ik heb er geen nachten van wakker gelegen, terugkijken heeft weinig zin”, zo sprak Sjinkie. Deze zomer hield hij zich ondermeer bezig met zijn hobby autocross, daarbij reed hij regelmatig mee in wedstrijden om het Nederlands kampioenschap. Als nieuwkomer kon hij nog weinig potten breken, maar hij genoot er zichtbaar van.

Half juli hervatte Sjinkie Knegt de shorttracktrainingen, op aanraden van zijn trainer Jeroen Otter traint Sjinkie wel iets minder. “Ik heb nog steeds ontzettend veel plezier in mijn sport, ik vind het geweldig om nog vier jaar door te gaan.”

De meeste aandacht van de pers ging echter uit naar de dopingperikelen rond Yara van Kerkhof zo bleek uit de media, bij haar werden voorafgaande aan de Olympische Winterspelen van Pyeongchang afwijkende bloedwaarden geconstateerd. Yara wijt de onregelmatigheden in haar bloedpaspoort aan een hartafwijking waaraan ze vroeger als kind is geopereerd. Hopelijk zullen onderzoeken uitwijzen dat dit de oorzaak zou kunnen zijn.

Vlak voor de Spelen van PyeongChang werd ze door de ISU vrijgesproken, echter het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) ging tegen deze beslissing toch in beroep, de zaak moet daardoor binnenkort nog voorkomen bij het internationale sporttribunaal CAS.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.Schaatsen.nl  http://www.shorttrackonline.info/compresult.php?comp=2583

Foto’s en tekst: ©Martin de Jong

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend