Succesvolle lezing “De  belevingswereld van een puber begrijpen”

Succesvolle lezing “De  belevingswereld van een puber begrijpen”

0

HEERENVEEN – Op woensdag 3 oktober jl. vond in Jongerencentrum Casa in de week van de opvoeding de interactieve lezing plaats   van : “De  belevingswereld van een puber begrijpen ”

Het doel van de avond was om ouders/verzorgers meer inzicht te geven in de belevingswereld van hun puber en zijn brein.  Waarom doen pubers zoals ze doen en wat kan als ouder doen om de puberteit met je kinderen zo soepel mogelijk door te komen.

De avond begon met het voorstellen van het CJG in school team. Afzonderlijk vertelde de jongerenwerker van Caleidoscoop, Jeugdverpleegkundige van de GGD en schoolmaatschappelijk werk van SMWF wat hun werk inhoudt. Aansluitend vertelde zij wat ze doen als team CJG in school.

Op iedere Voorgezet onderwijslocatie in de gemeente Heerenveen zit een trio CJG in School.  Dit resulteert in een preventieve werkwijze. Dichtbij voor leerlingen en hun ouders.  CJG in school zorgt voor snelle en integrale ondersteuning aan leerlingen, uitgaande van de kracht van jongeren en hun netwerk. Preventiewerkers (Jeugdverpleegkundige van de GGD, Jongerenwerkers Caleidoscoop en schoolmaatschappelijk werk van SMWF)  werken samen met docenten/mentoren, leerlingen/hun ouders, en waar nodig met gezinswerkers.

Hierna begon Pyretta van der Woude-Wijnia van praktijk Pyretta haar lezing. Zij nam de ouders/verzorgers mee in het puberbrein, wat gebeurd er in de hersenen tijdens de puberteit. Wat is er wel al aanwezig en wat kan een puber nog niet goed.  Er werden vragen gesteld door de aanwezige ouders/verzorger en hierop werd uitleg gegeven wat je wel en niet van je puber kan verwachten.  Er werden tips gegeven hoe je liefdevol grenzen kan stellen en Pyretta sloot af met de zin: “Wat blijft, is de liefde van de ouders en het geven van de mogelijkheid aan je kind om zich zelfstandig te ontwikkelen het belangrijkste zijn in de opvoeding”.

Als afsluiter werd de Puberbingo gespeeld, dit is een bingo i.p.v. cijfers 33 uitspraken van pubers die zeer herkenbaar waren voor de aanwezige ouders/verzorgers.

Dit was de eerste keer dat er een lezing gehouden werd over het puberbrein, de aanwezige ouders/verzorgers vonden het voor herhaling vatbaar.  Volgend jaar gaat CJG in school hier zeker mee verder.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend